Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge i en globaliserad värld

Debatten om det islamiska centret i Borlänge väcker både förvåning och missmod. Många uppfattar centret som ett hot mot det ”svenska” sättet att leva. Med stor fantasi konstrueras allehanda problem, terrorism över böneutrop till parkeringsplatser.

Vi lever alltmer i en globaliserad värld och den är mångkulturell. Man kan inte se bara Dalarna ensamt på vår jordglob likt den sparbössa som Sparbanken hade för några årtionden sedan. I världen finns över en miljard muslimer och vi får träffa många av dem. Som tur är så är de sällan fanatiker, nästan lika sällan som kristna, judar eller ateister är det. Inga skattemedel kommer att användas till ett islamiskt center. Kommunen säljer marken till centret för marknadspris. Var pengarna i övrigt kommer ifrån är ointressant. Det islamiska centret är en förening som alla andra och hur de finansierar sin verksamhet är deras interna angelägenhet.

Förslaget med placeringen intill Hagakyrkan och kommunhuset är resultatet av många överväganden. De viktigaste är gång- och cykelavstånd från centrum och från stora bostadsområden samt bra tillgång till kollektivtrafik. Samtidigt ville man undvika ökad segregation av ett enskilt bostadsområde. Biltrafiken blir begränsad och sammanfaller inte med rusningstrafiken. Den fortsatta detaljplaneringen ska säkra hänsyn till omgivningens bebyggelse och grönområden.

Det islamiska centret är inte bara en bönelokal. Det erbjuder även utrymmen för olika träffar, föreläsningar och diskussioner. Man ser särskilt fram emot aktiviteter avsedda för kvinnor, ungdomar och barn.

Ett liberalt Borlänge är mångkulturellt med aktivt föreningsliv och religiös tolerans som omfattar alla grupperingar. Ett islamiskt center blir inget hot utan bidrar till förståelse mellan olika människor och deras kulturer samt för in Borlänge i en globaliserad värld.

För Folkpartiet Liberalerna i Borlänge:

Lars Ingvarsson

kommunfullmäktige

Jaro Potucek

integrationsutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel