Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge Gymnastikklubb – en smidig 80-åring

Borlänge Gymnastikklubb fyller 80 år. Just nu tränar 420 gymnaster varje vecka, men 200 till, främst barn, står i kö.
– Vi vill kunna erbjuda gymnastik för alla, men vi behöver fler halltider och drömmer om en egen specialhall, säger ordföranden Annika Klockare.

Klubben hette från början Domnarvets Gymnastikklubb, DGK, och bildades den 20 september 1935 på initiativ av Kalle Bergström. När kommunen bidrog med 300 kronor köpte klubben direkt en bygelhäst för 250 kronor. I början höll gymnasterna till i den senare nedbrunna Godtemplarlokalen på nuvarande Logevägen i Domnarvet.

Under 1940- och 50-talen växte DGK till och gymnasterna ägnade sig åt både redskaps- och truppgymnastik. Ofta åkte man på uppvisningsturnéer på somrarna och publiktillströmningen var stor.

– Det var en otrolig kamratskap och vi hade alltid så kul, säger Bengt Fredborg som hörde till eliterna under glanstiden.

2003 bytte klubben namn till Borlänge Gymnastikklubb, BGK. Från att som mest ha haft 1 500 medlemmar är antalet i dag cirka 450, varav de allra flesta är aktiva. Ordföranden Annika Klockare tycker att utvecklingen varit god under de senaste åren.

– Ja, det har hänt en hel del. Vi har fått in en helt ny verksamhet genom parkour som framför allt lockar pojkar och det är jättekul.

En annan, nygammal verksamhet är artistisk gymnastik som är ungefär som den klassiska individuella tävlingsgymnastiken med redskap som barr, bom, matta och hopp.

För närvarande är 25 olika grupper i gång med gymnaster från två år och upp till över 90 år. Flest gymnaster är de i 7-10-årsåldern som tränar redskapsgymnastik och det är också där som det största trycket på fler platser finns.

– Vi har över 200 i kö, så vi skulle kunna ha många fler grupper, säger Annika Klockare.

BGK har som många andra föreningar haft ont om ledare, men där börjar ordföranden se en vändning. I stället är det nu halltider som är det stora problemet i kommunen.

– Vi är med och bevakar våra intressen när det gäller den eventuella multihall som diskuteras vid Sportfältet.

Att ha en helt egen specialhall vore drömmen, säger Annika Klockare, men det kräver mer engagemang än vad den nuvarande styrelsen mäktar med. Därför önskar hon att fler kunde vara med och engagera sig.

Andra mål i framtiden är att erbjuda gymnastik för funktionshindrade, starta en integrationsgrupp och utöka motionsgymnastik i utkanterna av stan.

Jubileet firas den 19 september med uppvisningar och prova-på-gymnastik i Honefshallen. På kvällen blir det middag för medlemmar i Mellsta.