Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge får en skattefri zon?

När Moderaterna i riksdagens skatteutskott, i dag besöker Borlänge, är syftet främst att diskutera sociala skattereformer med fokus på att skapa bryggor från utanförskap till egen försörjning. Vi vill fördjupa våra insikter om utanförskapets orsaker och samtidigt i samtal pröva nya reformförslag.

Sverige har en stark ekonomisk position jämfört med länder i vår omvärld. När andra länder genomför tuffa besparingar har vi tack vare en ansvarstagande politik råd att göra investeringar för framtiden. Det är nu viktigt att dessa satsningar bidrar till fler jobb och minskad otrygghet. Utgångspunkten bör vara att resurserna riktas mot områden där utanförskapet biter sig fast.

Vi vill därför, i områden som berörs, pröva förslaget om nystartszoner. Genom tydliga skattelättnader för företag som etablerar sig i, och anställer personal från, utsatta områden stimuleras jobbtillväxten. I början av augusti presenterade en utredning ett förslag på hur svenska nystartszoner skulle kunna se ut. Borlänge är en av tolv kommuner som uppfyller de kriterier som ställts upp. Nystartszoner är en intressant reformidé. Internationella erfarenheter visar att denna typ av zoner, rätt utformade, har stor potential för att skapa jobb. Tillsammans med fortsatt sänkta inkomstskatter för låg- och medelinkomsttagare kan det utgöra en väg ut ur utanförskap.

De mest utsatta är de som i dag lever på försörjningsstödet. Stödet är viktigt men riskerar ibland bli en ingång till fattigdomsfällor. Till skillnad från a-kassan är inte stödet anpassat för att skapa drivkrafter för jobb. Marginaleffekterna på 100 procent där varje intjänad krona räknas av mot bidraget, gör att trösklarna in till arbetsmarknaden blir alltför höga. Regeringen har därför lagt fram förslag om hur endast en del av inkomsten ska räknas av mot försörjningsstödet vilket underrättar i steget från arbetslöshet till att arbete.

Genom att besöka Borlänge vill vi ta med oss erfarenheter till det fortsatta arbetet med att skapa fler jobb och därmed öppna fler vägar till full sysselsättning.

Henrik von Sydow (M)

är ordförande i skatteutskottet

Ulf Berg (M)

är riksdagsledamot från Dalarna och ledamot i skatteutskottet

Lars Beckman (M)

är riksdagsledamot från Gävleborg och ledamot i skatteutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel