Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge Energi och kommunen kan avskriva skulder

Kommunen och Borlänge Energi har stora krav på Peace & Love AB.
Det handlar om lokalhyror, el, avfall och annat.
Hur dessa fakturor ska hanteras är inte klart.

Peace & Love kämpar för att lösa skuldkrisen. Förhoppningen är att fordringsägarna ska avskriva halva skulden och godta en avbetalningsplan. Kommunen och det kommunala bolaget Borlänge Energi tillhör de fordringsägare som har störst krav.

Borlänge Energi svarar för leverans av vatten och tar hand om avfallet under festivalen. Bolaget levererar el och bygger upp elnätet med transformatorer som köpts in och hyrs ut. Totalt handlar det om en miljon kronor som Peace & Love ska betala, enligt Borlänge Energis vd Anders Åberg.

– Vi har inte svarat på frågan om vi är beredda att avskriva fordran och i så fall med hur mycket. Det har vi inte tagit ställning till. Självklart är Peace & Love viktigt för Borlänge, säger Anders Åberg.

Kommunens vikarierande näringslivschef Linda Nilsson säger att Peace & Love genererar intäkter till regionen, men framförallt har festivalen bidragit till att stärka Borlänges varumärke.

– Borlänge har kommit på kartan regionalt, nationellt och internationellt. Man vet vad Borlänge är. Bilden av Borlänge har påverkats. Hur vi som bor här ser på Borlänge, men också hur andra ser på Borlänge.

Linda Nilsson menar att det är viktigt för kommunen och näringslivet att Peace & Love AB lyckas klara av den tuffa ekonomiska situationen. Ett skuldberg på 13 miljoner kronor ska på något sätt betas av, innan krisen är över.

– Vi vet att man jobbar hårt med det. Vi har en dialog och vi är delaktiga från kommunen i den mån vi kan. Vi håller alla tummar vi kan för att det ska gå bra.

Festivalbolaget är i dag skyldigt kommunen cirka 180 000 kronor för hyror av lokaler, som skolor och Maserhallen. Kommunen har ännu inte skickat fakturan. Enligt informationschef Ann-Cathrin Brovall väntar man på att få ett underlag från bolaget.

– Vi får sedan se hur fakturan kommer att hanteras. Vi vet vilket läge de är i.

Kommunen och bolaget har också gjort upp om att festivalen ska betala en årlig hyra på 400 000 kronor för Sportfältet. Detta som en del i att festivalen i somras fick utöka campingområdet. Någon hyra för i år ser kommunen inte ut att kräva in.

– Det finns inget avtal för i år, ingenting är skrivet. Så hyran kommer att börja gälla från nästa år, uppger Ann-Cathrin Brovall.

Den årliga hyran ska finansiera en utveckling av Sportfältet. Redan har kommunen investerat i en begagnad konstgräsmatta till grusplanen vid Maservallen. Även annan utveckling av Sportfältet planeras. Bland annat har det talats om olika former av spontanidrott. Kommunen planerar investeringar för nära tre miljoner. Något som helt och hållet ska finansieras genom Peace & Loves hyra.

– Jag törs i nuläget inte spekulera i hur vi ska hantera det. Jag vet inte var det landar och hur diskussionen kommer att gå. Det är inget ärende som ligger på bordet idag, säger Ola Brossberg (S), kultur- och fritidsnämndens ordförande.

Han hoppas att festivalen klarar den ekonomiska krisen.

– Det vore katastrof om det går åt pipsvängen. Jag hoppas verkligen att det reder ut sig. Festivalen är väldigt värdefull för en kommun som Borlänge.