Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Borlänge bäst i länet på ekomat

31 procent av all mat inom förskola, skola och omsorg i Borlänge är i dag ekologisk.
Det betyder att kommunen är bäst i Dalarna på att köpa ekovaror.
– Vi har lyckats över förväntan, säger kostchefen Lars Wilhelmsson.

Annons

Borlänge kommun hade som mål att 30 procent av alla kostvaror skulle vara ekologiska inom förskola, skola och omsorg innan slutet av 2012.

Ett mål man nådde redan förra året.

En ny mätnings som genomförts av ideella föreningen Ekomatcentrum i Sverige visar att Borlänge uppnått 31 procent och är därmed bäst i länet och på plats nummer elva i landet.

– Borlänge var tidigt ute med det ekologiska arbetet. Vi startade redan 1994 och har alltid legat långt fram, säger Unni Öhman från Hållbar utveckling.

Den stora uppryckningen beror bland annat på att man bytt ut flera stora livsmedel till ekologiska. All köttfärs och all fisk inom förskola, skola och omsorg är numera ekologisk, så även pannkakor och ägg för att nämna några produkter.

Men största orsaken till det vinnande konceptet är en engagerad kökspersonal.

– Det är personalen som hela tiden hittar nya och bra lösningar, säger Lars Wilhelmsson som är chef för kommunens kostservice.

Det är flera olika genomförda åtgärder som har lett till det framgångsrika resultatet. En sådan åtgärd är arrangemanget Årets ekolog där den förskola, skola och äldreboende som haft högst andel inköpta ekologiska råvaror vinner den årliga titeln.

Vinnaren i kategori grundskola 2011 gick till Gylle skola som kom upp i 42 procent inköpta ekoprodukter. All mat lagar man själva på skolan och det är andra året man tar hem den här titeln.

– Flera gånger i veckan serverar vi också en ekologisk soppa, den är alltid populär hos eleverna. Och vi bakar allt bröd själva till frukosten och mellis, berättar Anna-Lena Rustas på Gylle skola.

En portion mat i skolan kostar i dag 10,89 kronor och varje skola har ansvar för sin budget och kostinköp.

All skolmat lagas i Borlänge och merparten av skolorna lagar maten i sitt egna kök.

På förskolorna i dag är 35 procent av maten ekologisk och inom äldreomsorgen är det 16 procent. Det är en ökning från fyra procent bara på ett år.

Nu siktar kommunen på att över 40 procent av matvarorna ska vara ekologiska redan nästa år.