Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja uppifrån, Åkesson!

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson uppmanar i ett brev rasister att lämna partiet frivilligt. Det är ett försök av SD att tona fram en bild av en ansvarstagande partiledare, som varken vill se rasister eller extremister i sina led. Bilden tjänar flera syften. Men vid en närmare granskning faller de alla platt till marken.

För det första är syftet att stärka Jimmie Åkesson. För det andra ska den bidra till föreställningen om SD som ett parti som har gjort en resa, från rasism till något slags sund och rimlig "invandringskritik". För det tredje kommer SD att kunna påminna om det här brevet, nästa gång en partiföreträdare säger något olämpligt. Då kan Åkesson säga: Som ni kanske minns skickade jag i oktober 2012 ett brev till våra medlemmar. Men hade Åkesson verkligen önskat bli av med partiets rasister skulle han ha börjat med riksdagsgruppens Kent Ekeroth och Björn Söder.

"Enligt en granskning av Sveriges Radio nekas zigenare att hyra bil vid flera bensinmackar i landet. Det kanske finns en anledning till att de nekas? I stället skriks det som vanligt i Sverige om diskriminering", skrev Björn Söder på Facebook häromveckan. När Sverige vann Schlager-EM med Loreens Euphoria frågade Söder på Facebook: "Sverige?"

Kent Ekeroth å sin sida argumenterar för invandringsstopp från muslimska länder, en informationskampanj om islam och dess brott mot mänskligheten och ett förbud mot muslimska friskolor. Han pekar alltså inte ut militanta extremister, utan religionen islam. Han vill inte att muslimer ska få invandra till Sverige. Och muslimska friskolor vill Ekeroth avskaffa.

Ingenting skulle sända en tydligare signal om att Jimmie Åkesson vill rensa ut rasism och extremism, än en offentlig begäran om att riksdagsledamöterna Söder och Ekeroth ska lämna partiet. Någon sådan kommer vi knappast att få se. Inte heller kommer vi att få höra någon avbön för de senaste årens tydliga rasism i partiets och Åkessons egna utspel.

I september 2009 skrev Jimmie Åkesson i Aftonbladet att den muslimska befolkningsökningen i Sverige är vårt största utländska hot sedan andra världskriget. Han varnar för massinvandring och höga födelsetal. Liksom i kampanjfilmen från 2010 är de muslimska spädbarnen alltså ett hot mot svensk välfärd.

Jimmie Åkessons budskap är tydligt: det är okej att skrämma väljarna med spädbarn, men skriva dumheter på Facebook får man bara göra om man sitter i riksdagen.