Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Börja nu inte hata dem som är troll på internet

Får man säga vad som helst på nätet? Nej, så är naturligtvis inte fallet. Detta till trots har en subkultur utvecklats, en grupp individer som har satt i system att kränka andra i olika nätforum – nättrollen.

Näthatet i dag är utbrett. Det kan handla om hot via mail eller kommentarer på Facebook, Twitter eller Instagram.

Trollen är personer, som i skydd av sitt hem, bakom sin dator, ägnar stora delar av sin vakna tid till att ösa sitt hat över människor som de i många fall aldrig träffat i det verkliga livet. Det är inte utan att man blir nyfiken på historien om människan bakom datorn.

Vad är det för typ av personer som får en tillfredsställelse av att slänga så mycket skit de bara kan på andra? Vilka är det?

En forskargrupp från Kanada undersökt en grupp som själva medger att de har ett trollbeteende. De uppger att troll visar på en vardagssadism - de känner glädje när andra far illa.

De har inga problem att bete sig lögnaktigt, manipulativt eller störande utan annat uppenbart syfte än för sitt eget nöjes skull. Trollen fick höga utslag på frågor formulerade för att upptäcka sadistiska, psykopatiska, narcissisistiska och manipulativa drag, uppger forskarna.

Robert Aschberg konfronterar nu Sveriges värsta näthatare i TV3:s nya program Trolljägarna. Det första avsnittet sågs av 449000 tittare. Näthatarna visar sig, då de släpats ut i ljuset, vara ganska oförargliga och i vissa fall till och med ångerfulla.

Framför allt verkar de oförstående över det faktum att deras kommentarer gör skada. Men att tro att en enkelt "ursäkta" skulle kunna ta bort den smärta och skada som orsakats, är naivt. Det är i många fall lagbrott vi talar om.

Det finns många möjligheter att åtalas för trolligt beteende på nätet. Det som är olagligt på gatan är också olaglig på nätet. Olaga hot, förtal, förolämpning och ofredande är bara några av de laggrunder som kan åkallas om man polisanmäler och åklagaren väljer att väcka åtal.

I öppningsprogrammet möter Aschberg bland annat en ung arg man som drivit Facebooksidan Hult hatar, där öser ur sig kränkande kommentarer, bland annat om en ung kvinna som våldtagits och filmats under övergreppet. Han hävdar att hon bluffar.

En mobb tar vidare drevet mot tjejen och det går så långt att hon försöker ta sitt liv. Det är vedervärdigt.

Några av de många tittarna gör nu själva övertrampet på internet och kastar sig som en man över hatarna. Jag tror att få blir förvånade över denna vändning. De sänker sig till trollets nivå utan att märka att de själva har antagit trollidentiteten.

En försiktig påminnelse om ett gammalt visdomsord kan vara på sin plats: det är lätt att se flisan i andras ögon med inte bjälken i sin egen.