Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bönor vill marknadsföra byn

Brända bönor ordnade julmarknad i Hedby för tredje gången. Julkänslan var på topp och besökarna bara vällde in.

Glöggdoften spred sig över Bäckasgården på lördagen. Det var åter dags för julmarknad i Hedby, Tidigare år hade man varit på Joonsgåren men man ville prova en ny plats i år.

– Vi har byggt ut också. Första året hade vi fem marknadsstånd och förra året sju. Nu är det nio efter att vi byggt två barnstånd också, sa Anna Kari Isaksson.

Det var ingen brist på julstämning. Nattens kyla hade gjorde att snön knastrade under skorna. Efter vägen till den fina dalagården hade man tänt marschaller och eldkorgar. Väl framme stod det julgranar i givakt vid grinden.

De Brända bönorna är Anna Österberg, Anna Kari Isaksson, Kerstin Klinga, Laila Bigander och Ulla Adefalk. De gillar att pyssla, baka och skapa saker. Den sociala biten är naturligtvis också väldigt viktig.

– Vi har hemskt roligt när vi gör saker tillsammans, intygade alla bönor.

I ett av stånden stod Berit Frisk Gråbo från Gråda. Hon sålde dockor föreställande tomtar och julänglar som hon sytt själv.

– Det är första gången jag säljer mina dockor så det är lite spännande, sa hon.

Serveringen var hemtrevlig, inhyst i ett gammaldags kök med en värmande brasa i gutjärnsspisen och pyntad med granris och pappersstjärnor. Där bjöds det på saffransbullar och kladdkaka. Men det fanns också pannacotta för den som ville lyxa till det. Serveringspersonalen var dagen till ära klädda i Leksandsdräkt.

– Julmarknaden är ett sätt visa upp vår fantastiskt fina by, sa Kerstin Klinga.

Laila Bigander menar att julmarknaden är ett sätt att skapa glädje i byn och gynna den.

– Det är så trevligt att träffa alla människor också.

En nyhet för årets marknad var de Brända bönornas alldeles egna kaffe, framtaget tillsammans med Tunestams rosteri i Borlänge.