Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bondjers får pris ur minnesfond

Författaren och antikvarien vid Dalarnas museum Rune Bondjers får Stiftelsen Bengt Jansons Minnesfonds pris för 2012. Priset är på 25 000 kronor.

Rune Bondjers arbetar sedan 1975 på Dalarnas museum där han är ansvarig för konst- och föremålssamlingarna. Han är också ansvarig för inköp till Ragnar och Birgit Åhléns stiftelse för konst i Dalarna och Dalarnas Försäkringsbolags Kulturstiftelse samt är styrelseledamot i Fridellsällskapet. Rune Bondjers har gett ut ett flertal böcker om bland annat Dalahästar, Falugrafikerna och Dalmåleri.

Bondjers får priset bland annat för sitt "hängivna och långvariga arbete med att bevara kunskaperna om de grafiska teknikerna" och "för hans mångsidiga och dokumentära gärning som museiman med Dalarna i fokus".

Priset delas ut vid ett seminarium som Bengt Jansons Minnesfond arrangerar på söndag på Livrustkammaren i Stockholm. Rune Bondjers föreläser då om Falumålaren Johan Nils Asplind.

Antikvitetshandlaren och antikexperten Bengt Janson avled den 13 januari 2005. Han var en av Sveriges ledande experter inom folkkonst och gjorde en banbrytande insats som folkbildare för att väcka intresset för orörda föremål, inte minst som folkkär expert i Antikrundan i Sveriges Television.