Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bonader som berättar historia

Noomi Augustsson bok om svenskt bonadsbroderi går till botten med en lika ringaktad som älskad tradition. Hon analyserar motiv och texter, berättar om hantverket och varifrån motiven kom.

Tiden speglas i 1900-talets bonadskavalkad. Det svenska var viktigt vid seklets början. Karlfeldt-verser och kurbitsar fästes med nål och tråd.

"Bind med bandet kärleksbandet, Sveriges folk till fosterlandet" skaldade man när den stora emigrationen hotade att tömma landsbygden.

Funkisidealet växte till sig på 30-talet, systilen blev stramare, men fortfarande gör kvinnorna "det lilla" inne och karlarna "det stora" ute.

Även om pigor förvandlades till hemmafruar och gröten rördes på elektrisk spis.

40-talets stora barnkullar medförde många barnmotiv. Beredskapstiden märktes i ord som "Kring Sveriges fana hålla vakt". Slagdängor muntrade upp i krisen. Det blev mycket solröda segel, Calle Schewen och daggstänkta berg.

"Idog möda ger lycka och föda". Bonaderna på väggen gav besked om hur man skulle leva, strävsamt och utan klagan. Hemmet, hembygden och arbetet är den värld allt kretsar kring.

Aldrig ser man förorter eller stadstorg. Den lantliga idyllen är evig och stugan lyser röd bak hängbjörkens slöja.

Men det händer att den hotade naturen får lite uppmärksamhet: "Kalkad sjö hindrar fisken från att dö".

"Broderade bonader" är en underhållande bok om hur drömmen om det goda livet förändrats från sekelskifte till sekelskifte. Från Fritiofs Saga till 1990-talets "Love takes Time".

MARIANNE TÖRNER