Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bomässa värnar om bofasta och inflyttare

Siljansbygden har kapacitet både vad gäller boende, arbete, natur och upplevelser.
– Man behöver inte gå över ån efter vatten, säger mässgeneral Maria Spring, som välkomnar till helgens premiär av Siljans Bomässa i Tegera arena.

På lördag och söndag spänner Leksand och Rättvik gemensamma muskler i och utanför "hockeyladan". I focus Siljansbygden, ett utmärkt alternativ att för boende, arbete och upplevelser.

– Det är första gången vi arrangerar mässan, berättar Maria. Den tillkom efter initiativ från kommunerna Leksand och Rättvik.

Från början var det tänkt att även andra Siljanskommuner skulle medverka men av olika anledningar drog de ser ur.

– Vi vill slå ett slag för att leva och verka i Siljansområdet. Vi vill få redan bofasta att bo kvar men också att locka till inflyttning.

Maria Spring lever som hon lär. För inte alls länge sedan lämnade hon Nykvarn utanför Södertälje för natursköna Grönklitt i Ovansiljan.

– Jag trivs alldeles utmärkt. Här kan man kombinera aktiviteter och nöjen. Och så har vi ju naturen och lugnet. Jag älskar lugnet. Det är ett helt annat tempo här än i Stockholmsområdet. En helt annan attityd.

Maria Spring, och de andra i arrangörsstaben, menar att Dalarna och Siljansbygden ligger väl till. Här finns kvalificerad arbetskraft samlad både vad det gäller hantverkare och högskoleutbildade.

– Och så finns det oanade möjligheter att starta företag här, speciellt inom turismen. Turisterna i dag saknar aktiviteter att göra och de betalar gärna för sig.

Runt 160 utställare väntas till Tegera arena lördag-söndag (1-2/9). Det kommer att handla mycket om boende. De som bor i trakten vill göra något, förändra, renovera, köpa eller sälja sina fastigheter.

– Alla aktörer finns på plats, lovar Maria. Här ska man även få inspiration. Det finns både arkitekter och inredare här.

En annan i staben, Niklas Nouvel, håller med.

– Det här är en mässa där alla runt Siljan kan visa upp sig. Det finns en otrolig potential i området.

Han nämner storheter som hotellen i Tällberg, Rättviks slalombacke, Orsa Grönklitt eller Sommarland. Varför inte en spa-weekend i Tällberg i stället för att åka milen till Selma Lagerlöf i Sunne. På tal om att gå över ån efter vatten....