Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bollnäsfilen får behålla namnet – trots att den tillverkas i Gävle

Gefleortens mejeri får behålla namnet Bollnäsfil, trots att filen sedan fem år tillbaka tillverkas i Gävle. Det slår Patent- och registreringsverket fast, efter att Falköpings mejeri protesterat.

I sin invändning ansåg Falköpings mejeri att det är vilseledande att kalla filen för Bollnäsfil, när den tillverkas i Gävle. Mejeriet hänvisade till lagtext om att varumärken inte ska vilseleda om varans geografiska ursprung.

Patent- och registreringsverket (PRV) avslår mejeriets invändning. "Enbart den omständigheten att bearbetade livsmedelsprodukter innehåller ett ortsnamn medför inte att omsättningskretsen förutsätter att produkten ifråga är framställd på den aktuella orten", skriver PRV, i sitt beslut.

Läs även: Bollnäsfilen kan bli Gävle-produkt

Den normalt informerade filkonsumenten förstår att tillverkningen inte är bundet till en specifik ort, även om namnet innehåller ett ortsnamn, konstaterar PRV. Myndigheten anser därför att det inte finns något stöd för att namnet Bollnäsfil skulle innebära ett konkret eller faktiskt vilseledande om filens geografiska ursprung.