Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boliden stämmer Outokumpu

Boliden stämmer Outokumpu i brittisk domstol för kopparrörskartellen som avslöjades EU för tio år sedan.

Nyhetsbyrån Direkt skriver att bakgrunden till stämningen är ett beslut i Europakommissionen från 2004, där det fastslogs att bland andra Boliden och Outokumpu under åren 1988-2001 gjort sig skyldiga till konkurrensbegränsande åtgärder inom marknaden för kopparrör.

I kopparrörskartellen deltog Boliden, IMI, KME Group, Wieland Werke, Outokumpu och Outokumpu Copper Products, numera Luvata och de manipulerade marknaden med både pris och marknadsuppdelning.

EU-kommissionens beslut innebar bland annat att Boliden tvingades betala 367 miljoner kronor i böter och ränta.

Boliden har sedan stämts av Travis-Perkins-koncernen i Competition Appeal Tribunal i London och påstår sig ha lidit skada av de högre inköpspriser bolaget anser sig ha tvingats betala till följd kartellen.

Outokumpu uppger att kraven mot bolaget är otydliga och ogrundade. Därför kommer Outokumpu att försvara sig kraftfullt, heter det enligt nyhetsbyrån Direkt