Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Boliden: Gruvan blir platsen för 5G

3G och 4G känner många till men nästa generation 5G har det bara glunkats om fram tills nu när Ericssons tillkännager att det kommer nere i Bolidens gruvor.

Gruvan i Garpenberg är under måndagen och tisdagen platsen för ett internationellt mediaevent där Boliden och ABB berättar om sina teknologier på gruvområdet.

Lagom till mediaeventet har Ericsson tillkännagett sitt samarbete mellan Boliden, ABB, SICS Swedish ICT och Volvo Construction Equipment om 5G-piloten i en Bolidengruva.

I pilotfasen av projektet kommer 5G att användas för att fjärrstyra en Volvolastbil som används för att transportera malm i gruvan. Den faktiska platsen för piloten är inte bestämd annat än att det kommer i en av Bolidens gruvor.

Piloten kallas Industrial Mobile Communication in Mining, som är en del i 5G Sverigeprogrammet.

_ En framgångsrikt införande av sådan teknologi kommer också att öka säkerheten. Fler uppkopplade maskiner och apparater kommer att ledat till att färre människor behöver arbeta under jord. Trådlös integration av ovanjords- och underjordsaktiviteter kommer att öka säkerheten och produktiviteten samt möjligheten till ökad kontroll och fjärrstyrning, bedömer Torbjörn Lundahl, programchef för Ericssons 5G.

Bolidens systemteknikchef Mikael Walter:

– Vi kan tydligt se fördelarna med digital teknik i gruvindustrin. Jag ser verkligen fram emot att se resultatet "

Projektet 5G för Sverige, är ett Ericssonlett forskningsprogram som omfattar fem akademiska partners, Svenska IT och industriella partners, inklusive Scania och Volvo. Programmet syftar till att leda den digitala omvandlingen av traditionella svenska industrin med femte gererationens ännu snabbare mobilteknologi.

Statens innovationsmyndighet Vinnova stödjer forskningsprojekt:

– 5G har potential att förändra allt från produktionsprocesser till affärsmöjligheter", säger Vinnova generaldirektör Charlotte Brogren.