Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

– Bokmässan gubbarnas rockfestival

–Bokmässan är som en rockfestival för gubbar. Estradpoeten och författaren Bob Hansson gästade på torsdagen Hagagymnasiet. Han gav då en avspänd och respektlös beskrivning av bland annat bokbranschens årliga högtid.

I Borlänge har Bob Hansson, han kan titulera sig svensk mästare i poetry slam, mött sin publik i sammanhang som Peace & Love. På torsdagen var han inbjuden till Hagagymnasiet för att tala med eleverna i årskurs 1 och 2 om sådant som att erövra ett språk.

Bob Hansson, hann vann 1995 den första SM-tävlingen i poetry slam och har sedan dess nått en bred publik och gjort det som poet. Att det är genom sina scenframträdanden Bob Hansson nått sin publik gav han på torsdagen åter besked om inför en fullsatt aula i Borlänge.

– Vi måste göra det för att vi ska göra det. Det är inte alls som Jan Björklund påstår för att det ska vara roligt, blev Bob Hanssons svar på frågan varför det är nödvändigt at i skolan.

I ett rappt tempo tog Bob Hanssons med publiken till sin egen uppväxt och skoltid i Helsingborg. Han använde då stora portioner galghumor och ironi. Men det fanns också utrymme för det mer allvarliga.

Bob Hansson kunde avslöja detaljer som att han egentligen tänkt bli rockstjärna. Men en sådan karriär ville sykonsulenten i nian bestämt varna för. I stället fick unge Bob veta att han skulle satsa på livsmedelsteknisk linje och kockyrket.

En viktig upptäckt blev biblioteken i Helsingborg och att det där gick att låna böcker.

– En bok kan ta lång tid. Det är som en lång relation och man får umgås många kvällar, förklarade Bob Hansson som frikostigt delade med sig av sin kärlek till böcker och at läsa och skriva dem.

Av bara farten delade Bob Hansson med sig av sin syn på Biblioteksmässan. Eller mer formellt Bok och Biblioteksmässan. För sin företrädesvis unga publik berättade Bob också om sin egen sexdebut med förarglig "ståndpaus"

– Att skriva från magen tror jag på, deklarerade Bob Hansson innan han besvarade mejlade frågor han fått.

Är du alltid modig när du talar inför folk? var en av frågorna.

– Nej, bara när jag uppträder, blev Bob Hanssons svar. Ett svar värdigt en estradartist av hög klass.