Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bokbindare satsar - köpte en tryckpress

1,1 ton tryckpress har flyttat in hos Linda och Odd Gimle i Djura.
– Vi gör det här för att kunna vidga verksamheten, säger Linda.

Annons

Paret Gimle driver sen fem år tillbaka Djura Bok- och pappersverkstad.

De två bokbindarna - båda utbildade på folkhögskolan i Leksand - har förverkligat sin dröm; att leva på tryck och bokstäver.

– Vi träffades när vi gick utbildningen. Och nu har vi hittat rätt i tillvaron, säger Linda, som förutom allt som har med traditionellt bokbinderi att göra också undervisar - och har it-butik.

Och nu vill paret utvidga verksamheten.

Därför har man köpt en tryckpress - en Heidelberg Vinge. Den 1,1 ton tunga pjäsen baxades in i deras verkstad - där golvet är förstärkt - häromveckan.

– Vi köpte ett helt sätteri. Både Vingen, avdragspress, papper och regaler med blystil.

– Det är ett gammalt hantverk, men det älskar vi. Vi vill att historien lever vidare. Vi har en stor passion för tryck och bokstäver.

– Men med den nya pressen kan vi till exempel fixa lyxiga inbjudningskort och visitkort, både i guld och silver, säger Linda.

Heidelbergvingen - troligen från 50-talet - köpte paret Gimle från Bjursås.

Den tidigare ägaren var Max Wimmer, en österrikare som kom till Sverige och som jobbat på Strålin och Persson i Falun och som länge drev ett tryckeri i Bjursås.

– Vi hörde att pressen var till salu. Vi åkte dit för att kolla och blev så tagna att vi köpte alltihop. Nu hoppas vi att vi kan använde den framöver jättemycket, säger Linda, som kommer från Almunge i Uppland.