Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bohman (S) vill ha hjälp av regeringen

Borlänge begär att regeringen griper in.
Kommunen och näringslivet behöver stöd för att hantera lågkonjunkturen.
– Jag vill se vad vi gemensamt kan göra, säger Jan Bohman (S).

SSAB har varslat 200 anställda i Borlänge och företaget vill införa förkortad arbetstid.

Nyligen möttes företaget, kommunen, arbetsförmedlingen, region Dalarna, länsstyrelsen, Falun Borlängeregionen. Triple Steelix, Högskolan, facken och kommunen.

– I de resonemang vi förde konstaterade vi att myndigheter i Sverige är hårt styrt av regleringsbrev. Ska man kunna göra undantag i hur resurser används, eller få mer resurser, måste det bygga på ett regeringsinitiativ, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

Han bjuder därför in näringsminister Annie Lööf (C) och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) till Borlängeför en diskussion om situationen och vad som kan göras.

– Det finns exempel finns från andra håll i landet. Vi vill att ministrarna ska komma hit och hjälpa till. Om det behövs unika lösningar för Borlänge eller om man kan hitta sådant som redan är prövat får diskussionen utmynna i, menar Jan Bohman.

Han vill se lösningar som stärker Borlänge som motor för regionen och mildrar verkstadsindustrins negativa påverkan på den regionala arbetsmarknaden. han menar att om Borlänges näringsliv och arbetsmarknad försvagas så får det stor påverkan på hela regionen.

– Den traditionella verkstadsindustrin i Borlänge är välutvecklad och många företag är försedda med ny teknik. Basnäringarna stål och papper i form av SSAB och Stora Enso satsar till stor del på exportmarknaderna. Den globala ekonomiska nedgången har medfört att SSAB nu inte utnyttjar sin produktionskapacitet fullt ut, konstaterar Jan Bohman.

Och pekar på SSAB:s varsel påverkar på olika sätt:

– SSAB:s ordervolym till underleverantörer minskas drastiskt. Företagets påverkan på hela Borlänges näringsliv är mycket stor. Genom att SSAB har drabbats hårt av världskonjunkturen är ett av fundamenten i Borlänges näringsliv satt under stark press, säger Jan Bohman.

Han menar att det nu gäller att hjälpa SSAB och underleverantörerna att behålla arbetskraften, då den behövs när det vänder uppåt igen. Enligt Bohman behövs en rad åtgärder, som utbildning. Men även annat.

– Det är insatser som regionen själv inte klarar att finansiera.