Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BOHLIN: Du borde personligen gå in på polisstationen och be om ursäkt

Zana Kaya stickar sig en mycket illasittande offerkofta i sin debattartikel och väljer fel riktning i det moraliska vägskäl som står mellan det civiliserade samhället och stenkastarnas parlament.

Annons

Låt mig vara oerhört tydlig: I ett Borlänge där jag får vara med och bestämma kan man aldrig stenkasta sig till en ny fotbollsplan, paintbollbana, musikstudio eller något annat ur den katalog du kräver som svar på den senaste tidens oroligheter. Inte därför att jag nödvändigtvis motsätter mig listan, utan därför att jag vägrar låta den kastade stenen vara kravställarens förhandlingsverktyg.

Läs även: Tjärna Ängar - älskat och föraktat i 45 år

Däri ligger förfallet i din moraliska utgångspunkt, Zana Kaya. I din värld är stenkastarna offren och samhället boven. I min värld är den 8-åriga flickan, blåljuspersonalen och butiksbiträdena som fick stenarna kastade mot sig de verkliga offren. När vi börjar tumma på den definitionen öppnar sig avgrunden.

Kommunalrådet: Akuta åtgärder och långsiktigt förebyggande arbete nödvändigt i Tjärna Ängar

Stenkastare ska inte mötas av förståelse utan av rättsskipning. Du jämför polisens närvaro på Tjärna Ängar med diktaturstaters förtryck sin civilbefolkning. För det borde du gå in på polisstationen i Borlänge och be om ursäkt personligen.  De flesta som bor på Tjärna ängar har flytt från dysfunktionella samhällen. Samhällen där stenkastarnas princip har varit överordnad rättsstatens, eller en del av den. Det kan aldrig vara vårt svar i Sverige.

Mer om oroligheterna på Tjärna Ängar

Inte heller blir saken bättre av att hela din artikel är fylld av lögner och överdrifter. Det är alltså inte sant att det allmännyttiga bostadsbolaget Tunabyggen tar pengar av människor. Jag antar att det du syftar på är att hyresgäster måste betala hyra för sina bostäder. En inte helt unik företeelse och inte heller det en ursäkt att börja kasta sten.

Att Tunabyggen väljer att renovera sitt lägenhetsbestånd jämställer du med att hyresgästerna blir behandlade som djur eftersom man måste använda temporära toaletter under åtta veckor, inte ett halvår som du felaktigt påstår. Det är alltså en kortare tidsperiod än vad en normal stamrenovering tar i ett flerbostadshus.

Detta är enligt dig förklaringen till att situationen eskalerar. Du Zana Kaya är ohederlig, därför att du tar alla de människor som ser fram mot en nyrenoverad lägenhet som gisslan för din egen argumentation. Ett nyrenoverat tak har aldrig skapat en stenkastare, ändå är det den logiska slutsats du vill få dina läsare att dra genom att skarva och ljuga. Du gör dig till talesperson för ett helt bostadsområde och piskar själv upp stämningen genom att hävda ett uppror som inte finns. Det som däremot finns är en grupp gärningsmän som beter sig på ett sätt som helt enkelt inte är acceptabelt. Det kan i det korta perspektivet inte mötas av något annat än ett resolut rättsväsende. Vare sig här eller någon annanstans.

Du vill framställa dig själv som en megafon ur folkdjupet, men din önskelista stämmer misstänkt överens med dina personliga intressen. Eller är det krigstraumatiserade unga killar och tjejer som kommit och bett dig om en paintbollbana? Så kan det naturligtvis vara, men jag betvivlar det.

Du och jag förenas i en önskan och det är ett Tjärna Ängar där lugn råder och där folk trivs. Det är därför du, jag och alla andra måste peka på det verkliga problemet istället för att ta hela Tjärna Ängar som gisslan för stenkastarnas kravlista. Det är nämligen vad som ger dem bränslet att fortsätta. Det verkliga problemet är Stenkastarna. När du vill förstå det kommer jag gärna och träffar dig.

Carl-Oskar Bohlin (M)

Riksdagsledamot på dalabänken

LÄS OCKSÅ: Här svarar Zana Kaya på Bohlins debattinlägg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel