Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bodaspelmannen och dansaren Evald Erikanders till minne

Så har då gitarristen, dansaren och glädjespridaren i Boda spelmanslag lämnat oss.

Som av en ödets slump, kom Röjås Hans, Finn Inge och jag att besöka honom kvällen innan han avled. Vi gjorde det i akt och mening att spela för - och prata minnen med Evald. Men när vi började spela tog han fram sin gitarr och med anvisning om vilken tonart som var aktuell, spelade han med i polskorna på sitt karaktäristiska sätt.

Vi spelade våra favoritpolskor och varvade med minnen från vår uppväxttid i Boda på 1940- och 50-talet. Det var då som Evalds kusin - den legendariske dansspelmannen Laggar Anders - var primus motor på bröllop och kalas, som var så vanligt förekommande i Boda på den tiden. Det var också då som vi fick våra gemensamma musikaliska grunder, framför allt vad gäller rytmiken – Laggarsvängen.

När vi spelat en stund utbrast Evald: ”Man blir faktiskt riktigt danssugen”. Han var en mycket duktig dansare och hade en klar uppfattning om den så viktiga kopplingen mellan spel och dans.

Vi kunde inte undgå att se hur Evald levde upp och vi spelade av hjärtans lust och behållningen för vår del var minst lika stor, som den tycktes för honom.

Det blev ett oförglömligt minne och ett värdigt farväl så här i efterhand, till en mycket uppskattad vän och spelkamrat.

Jag lyser frid över hans minne och lämnar mina kondoleanser till hans barn och barnbarn med familjer.

Sven-Erik