Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trött på att kallas GW Perssons dotter: Malin Persson Giolitos nya rättegångsthriller hyllas

/
  • Malin Persson Giolito ville skriva en bok där en rättegång utgör själva ramen för handlingen. Det blev en utmanande uppgift även för henne som i grunden är jurist.

Nytt förlag, ny riktning, ny bok. För Malin Persson Giolito har pusselbitarna fallit på plats med "Störst av allt" – en redan hyllad rättegångsthriller som inleds med en brutal skolskjutning.

Annons

– Jag vet inte om jag någonsin kommer att skriva något så bra igen, säger hon.

När vi talas vid har DN ännu inte publicerat sin recension av "Störst av allt", den som börjar med orden "Låt mig säga det från början: detta är en fruktansvärt bra bok". Men Malin Persson Giolito vågar ändå ta ut svängarna när hon talar om romanen – hon är mer än nöjd, hon är stolt över vad hon beskriver som sin bästa roman hittills.

Sedan hon senast gav ut en bok, "Bortom varje tvivel" 2012, har det hunnit hända en del. Hon har bytt förlag från Piratförlaget till Wahlström & Widstrand ("det var ingen ond, sårig skilsmässa, men jag hade väl högre tankar om mitt författarskap än de hade") och är sedan drygt ett år tillbaka för första gången författare på heltid. Hon har lämnat det trygga arbetet som handläggare på EU-kommissionen i Bryssel för att satsa helt och fullt på skrivandet.

– Först tog jag sex månaders tjänstledighet och sedan gick det så bra för boken – den sålde till så många länder på Londonmässan – så nu är jag helt ledig. Det är väldigt skönt.

"Störst av allt" chockstartar med en massaker i en gymnasieskola i Djursholm. Maja och Sebastian har skjutit ihjäl en lärare och flera av sina klasskamrater och därefter har Maja dödat Sebastian. "Luften är grå och suddig av krutrök. Alla är skjutna utom jag. Jag har inte så mycket som ett blåmärke", konstaterar Maja lakoniskt.

De yttre bevisen är starka, det unga paret har hållit i vapnen och avlossat skotten, men när rättegången drar i gång efter drygt nio månader visar det sig att skuldfrågan inte riktigt är så enkel som det verkat. Med rättegången som ramverk levererar Malin Persson Giolito en oväntad berättelse sedd ur tonåriga Majas perspektiv.

– Maja blev väldigt levande för mig. Det har jag aldrig råkat ut för tidigare, det var spännande, jag blev hon under långa perioder. Jag kröp tillbaka in i henne varje dag när jag satte mig för att skriva, det har jag inte varit med om förut.

Boken utspelas i överklassens Djursholm, en miljö som Malin Persson Giolito är väl bekant med. Hon är själv uppväxt där, men försökte länge placera berättelsen i något annat, mer neutralt Stockholmsområde.

– Väldigt många har väldigt mycket fördomar om Djursholm och det är en speciell och isolerad plats. Men när jag väl hade fått ordning på mina tankar om Majas historia och förstod att jag ville göra en poäng av hur det ser ut på riktigt, då var det mycket annat som ramlade på plats, säger hon.

Klassmotsättningar och fördomar, hur vi blir inlåsta i positioner som vi inte har valt blev till slut viktiga ingredienser i boken. Kan hon själv identifiera sig med känslan av att ofrivilligt bli insorterad i ett fack?

Tja, som dotter till Sveriges mest påpassade kriminalexpert, Leif GW Persson, har hon inga större svårigheter med igenkänningen.

– Det är lite knepigt när man är nästan 47 år gammal och försöker leverera bra produkter och göra ett bra jobb och så är det mest intressanta inte vad jag har gjort utan vad min pappa tycker om det jag har gjort. Det säger mer om till exempel könsroller än vad folk riktigt fattar, säger hon.

Mer läsning

Annons