Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Susanne Holmlund om Barnboksprovningen: "Fler böcker men mindre läsning"

Kommentar

Annons

Det ges ut allt fler barn- och ungdomsböcker. Även i år berättar Svenska Barnboksinstitutet om utgivningsrekord, och det är förstås bra. Bästa sättet att åstadkomma vuxna läsare är ju att ge dem läsgåvan redan som små. Dessutom har barnböcker så mycket att ge att ingen, varken barn eller vuxen, skulle behöva gå genom livet utan tillgång till de fantastiska världar som väntar innanför deras pärmar.

Barnboksutgivningen slår positiva rekord igen. Det gör dessvärre inte läsandet, menar Susanne Holmlund.

Men många böcker betyder inte automatiskt mer kvalitet, enligt Lillemor Torstensson från Barnboksinstitutet. Inte heller betyder det automatiskt mer läsning. Snarare har alla rapporter under 2000-talet, lika länge som barnboksutgivningen har ökat, omtalat att barn läser allt mindre.

Man kan fråga sig hur det går ihop. Pekar den ökande egenutgivningen på att fler böcker ges ut för författarnas skull och inte för läsarnas? Köper vuxna böckerna till barn - men lämnar sedan ansvaret för läsningen till barnen, i stället för att själva sätta sig med barnen och läsa för och med dem? Eller har den växande utgivningen rentav negativa effekter: blir det övermäktigt och avskräckande med allt fler titlar att välja bland, särskilt för dem som är ovana att navigera i bokfloden?

Å andra sidan kan det ju vara just i år som trenden vänder, och kampanjer som Läsborgarmärket och höstlovet-som-läslov börjar få effekt. I år är det, enligt Barnboksinstitutet, de etablerade förlagen som står för ökningen, och de ger sannerligen inte ut böcker för nöjes skull. Och att fler böcker handlar om personer som vanligen brukar få huvudroller i barnlitteratur - som flyktingar, överviktiga och unga med diagnoser - öppnar för nya läsare, både bland dem som kan identifiera sig med huvudpersonerna och bland deras kompisar, som får djupare insikter. Med tanke på hur världen ser ut finns det säkert också, som Barnboksinstitutet säger, läsintresse för böcker om politik, samhälle och religioner - och inte bara andra, många svenskar är i stort sett kristendomsanalfabeter också. Vampyrer och trådsmala tjejer har vi däremot sett tillräckligt av för ett tag.

Att barnboksutgivningen ökar är vida bättre än att den sjunker. Men själv väntar jag nog med jublet tills jag får veta att även läsandet ökar.

Läs om Barnboksprovningen: Allt fler barnböcker ges ut och fler vill bryta normer

Mer läsning

Annons