Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Southbankstryparen vållar skräck

Annons

Under fyra månader sätter "Southbankstryparen" skräck i staden i delstaten Washington. Historien tar sin början när polisen hittar en prostituerad kvinna mördad intill floden. I hennes hand har mördaren placerat två tjugodollarssedlar. Hon visar sig bara vara början på en lång rad av offer.

Kriminalinspektör Alan Dupree tillsätts att leda specialgruppen som ska utreda morden. Dupree är en gift man som slänger ur sig olämpliga skämt och är kär i den yngre kollegan Caroline Mabry.

Hon är en komplex kvinna som studerade både poetik och straffrätt på college, hon lider av sömnlöshet och tvivlar emellanåt på sin kompetens som polis.

Till en början ser Mörk flod ut att vara den vanliga storyn med katt- och råttalek mellan polis och mördare. Dock utvecklas Jess Walters seriemördarhistoria successivt och får en intressant bredd.

Dels genom att han tillåter karaktärerna växa och ta plats, och dels genom att han lyfter olika former av inneboende mörker och själsligt bagage, till exempel med att skildra profilerares slitsamma arbete att bygga upp gärningsmannaprofiler, dels med sin djupdykning in i prostitutionens skyddslösa och föränderliga tillvaro, där kvinnor obemärkt kommer och går.

Walter blir ibland lite för övertydlig i sin strävan att göra en intelligent thriller, med något krystade och pretentiösa filosofiska tankegångar. Mörk flod är en skrämmande och mörk berättelsem emellanåt något kärv. Men tack vare att den innehåller komiska inslag och ett spänningsdrama så lättas stämningen upp.

Fakta: Litteratur Deckare

MÖRK FLOD

Jess Walters

Översättning: Göran Grip

Bokförlaget Forum

Mer läsning

Annons