Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivig Barbro Lindgren debatterar gärna

/
 • Exorcism. En av Ölands församlingar är i Barbro Lindgrens onåd sedan den sålde ut lund och prästgårdsäng i Glömminge för att få råd med toa, lövsugare och motorgräsklippare. Följden blev att uråldriga ekar raskt avverkades.

Annons

Satirtecknaren Magnus Bard, han som är med och förgyller DN:s ledarsida, ger med sina illustrationer härlig relief åt hennes klacksparkar.

Den uppsluppna frihet åldern ger henne känns nästan fysiskt närvarande. Vetskapen att farmor och fastrar och Lennart Rhode och andra som hon kunde ha sårat kolavippat förstärker frihetseuforin.

". nu är de döda, därför passar jag på", skriver hon och ger sig på Gud, religion och konstundervisning!

Apropå lågtflygande helikoptrar varifrån man skjuter bedövningsampuller mot djur i forskningssyfte skriver hon: "Och varför måste man prompt veta hur många de är och vart de springer?"

Hon retar sig på hårspretiga unga programledare i TV som ideligen vrålar "Bra jobbat!" och på det mode som uppstått i samband med mordplatser, vilka alltsedan Palme-mordet höljs i blommor och föremål.

Ilsken är hon också på den "dumskallarnas seger över bondförståndet" som drabbat post, SJ, vård och skola och på den brist på värdighet som får folk att offentligt lämna titthål in mot sitt futtiga privatliv, när de på bussar och annorstädes snackar skit i mobilerna eller suger sig fast vid varandra i sängkammarkyssar.

Lindgren har velat vara i fred sedan tidigaste barnaår. Denna hatare av lekar och all slags grupptillvaro tyckte bästa tiden inföll när hon var tretton, då hon varken var liten eller stor.

Hennes minne hur det var att vara barnunge och rädd för mörkret, fiskbenen och den fettdrypande ärtsoppan är oförsvagat. Och nu när hon är sjuttio och ser på världens stolligheter säger hon: "Jag begriper mig inte på detta livet. Tur att det inte varar i evighet".

INGER DAHLMAN

  • Litteratur-Debatt: DET ÄR ROLIGT ATT VETA BÄST
  • Text: Barbro Lindgren
  • Teckningar: Magnus Bard
  • Karneval förlag

  Mer läsning

  Annons