Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Petersen ger hopp om förändring

Annons

Bortom normen 2.0 handlar om att rätten att vara sig själv fortfarande inte är självklar för alla människor. Vi måste bortom normen - bortom det som hindrar människor från att vara sig själva, det som får människor att känna sig fel och utanför. Normer kan gälla könsroller, etnicitet, sexualitet eller funktionshinder. I och med detta utestängs en mängd människor och Petersen granskar med en rad exempel hur diskrimineringen ser ut.

För dem som tror att vi har kommit så långt det går i kampen mot ojämlikhet och diskriminering kan Åsa Petersens bok väcka tankar. Bristen på engagemang och tron på att det behövs förändring har gett henne anledning att skriva boken: "Det största problemet 2007 är det samlade samhällsklimatet", skriver hon i förordet.

Bortom normen 2.0 är en omarbetning av en bok från 2001. Sedan dess har mycket hänt, men det finns också mycket kvar att diskutera. Boken är till sin form en diskussion. Texter från första upplagan varvas med nyskrivna kapitel där saker i det föregående granskas. Åsa Petersen uttrycker sina åsikter i korta koncentrerade kapitel med en personlig ton som väcker engagemang.

Exemplen kommer från Petersens bekantskapskrets och egna erfarenheter, men lika ofta handlar det om samhällsdebatten i stort. Politiken är personlig. Hennes vänners uttalanden varvas med politiker, taxichaufförer och artister. Olika samhällsföreteelser diskuteras: integrationspolitik, den svenska psykvården, homoadoption, föräldraförsäkring, könsroller och feminism. Hopp om förändring och frihet att vara sig själv är vad Bortom normen 2.0 handlar om.

LISA SANDBERG

Fakta:

Litteratur

Debatt

BORTOM NORMEN 2.0. OM EN NY SORTS RÄTTVISA.

Åsa Petersen

Normal

Mer läsning

Annons