Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oemotståndligtom plågoandar

/

Annons

"Men vadå! Jag var här först. Det här är mina bär!" Bärfisen - i en oemotståndlig liten bok med titeln Dumma mygga! av Helen Rundgren och Anna Lindqvist (bild) - är tvärarg. Han hade inte tänkt åka till stan idag och vill inte hamna i våra korgar.

Ett mindre barn skrattar kanske inte så gott som jag själv under bekantskapen med några av våra vanligaste plågoandar som myran, getingen, nässlan eller fästingen.

Barnet känner förmodligen igen sig i en värld av dumma förbehåll. Inget att skratta åt!

Med ömsinthet, värme och mycket humor får de små kräken komma till tals och deras försvarstal träffar hjärtat. Tänk på hur det är vara mygga och jaga runt bland fäktande armar och farliga händer.

Ett litet stick i armen är väl inte så farligt? "Ungarna behöver mat. Ursäkta." Fästingen kan gå med på att det kanske blir lite dumt, men vad gör man om man nu lever på blod. Hämtar det i en affär?

Helen Rundgren är biolog och zoolog och har bland andra titlar gett ut Kryp i skåp och skafferi och vunnit 2006 års Kunskapspris.

Hon tar djuren på allvar och fokuserar lekfullt och pregnant på vardagsepisoder, händelser som barn kan leva sig in i. Barn är också minst och konfronteras med okända miljöer som kan te sig hotfulla.

Anna Lindqvists teckningar i starka färger följer texten utmärkt. Figurerna är naivistiska med oproportionerligt stora huvuden och med en mimik som är lätt att läsa av.

MARIANNE EKENBJÖRN

Fakta: Litteratur Barn

DUMMA MYGGA!

Helen Rundgren

Illustration: Anna Lindqvist

Alfabeta

Mer läsning

Annons