Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Litterär hit från 1794

/

Annons

Han börjar ana att Falkland bär på en gruvlig hemlighet. När han får reda på sanningen försätts han i trubbel. Caleb svär lojalt inför godsägaren att han aldrig någonsin ens ska yppa så mycket som en stavelse om vad han fått reda på.

Men det räcker inte och han drabbas av Falklands fruktansvärda hämndlystnad. Från ett tryggt och stilla liv som tjänare åt en av traktens rikaste män rasar Calebs liv ihop som ett korthus och han finner sig på botten av samhället.

Historien om Caleb innehåller individer som gör historien fängslande och medryckande; här finns den despotiske och maktlystne godsägaren herr Tyrrel, ärkefiende till den avgudade och kultiverade herr Falkland, den godmodiga och tragiska fröken Melville, den samvetslöse tjuven Gines, den bildade och sympatiska fru Laura med flera.

Men främst är det Caleb, hjälten, som gör en strålande insats i romanen.

Ibland känns dialogerna främmande med sin grandiosa och svulstiga stil men de är på samma gång underhållande. Godwin skriver med en underbar inlevelse och insiktsfullhet när han skildrar det hopp, förtvivlan, mod och driftighet som kan väckas i kampen om överlevnad. Likaså när han tecknar drivkraften bakom lumpna handlingar som makt och heder.

William Godwin (1756- 1836), som idag anses vara den första anarkisten och utilitaristen, luftar sina idéer i Världen som den är eller Caleb Williams äventyr från 1794.

Godwins motiv till den fiktiva kriminalromanen var att uttrycka allt det han ansåg var fel med samhället, till exempel klassamhället och ett undermåligt och korrumperat rättsväsende.

En fiktiv roman var för honom ett sätt att kunna sprida sina tankar i vidare kretsar än enbart till radikala små grupper som hans tidigare fackfilosofiska verk (Den politiska rättvisan, 1793) hade gjort.

Vilket han också lyckades med då romanen blev en hit som ständigt kommer i nya upplagor.

Fakta: Litteratur

VÄRLDEN SOM DEN ÄR

William Godwin

Övers. Erik Carlquist

H:ström

Mer läsning

Annons