Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lagercrantz skriver djupt berörande

/

Annons

Humlan är en liten tapper tjej som tillsammans med en ledsen pappa och lillasyster lämnat ett stort rött hus, häst och katt på landet, för en lägenhet i Stockholm.

Mamman har inte flyttat med, utan arbetar i London och snart förstår Humlan att hon kanske inte kommer tillbaka alls.

Vem skulle inte under sådana omständigheter vilja bli bekräftad? Det blir Humlan. På den fjärde dagen i den nya skolan hittar hon ett äkta pärlhalsband i bänken.

Pappa och farmor säger att hon måste lämna det till fröken, men så löser man inga mysterier tycker Humlan.

Så en dag är pärlorna borta och Fabian, den hemlige beundraren, är inte glad. Hans mamma är rasande över att arvegodset är stulet och Fabian, som aldrig i ord hann visa Humlan sin kärlek, behandlar henne nu som luft.

Allt det kostbara i livet har i ett slag blivit lika oåtkomligt som stjärnorna. Halsbandet har bara sått split och avund och förtal och det är nu som Humlan överger mysteriboken och istället kommer hem med en bok om de dumma utomjordingarna som kommer till jorden för att ta syret från människorna.

Vad är människor bra till, undrar de. Det står i boken att bara om någon lyckas förklara för dem vad en människa är för något, kan jorden räddas. Som om det inte räckte att hitta pärltjuven!

Rose Lagercrantz berör på djupet och hon skriver vackert och starkt om den verklighet Humlan lever i, om ensamhet, vänskap och kärlek i alla dess faser.

På ett plan är det inte så illa. Farmor och fröken är kloka och varma personer som tror på henne. Men så är det mamman.

Humlan längtar sig sjuk efter att tala med henne, men hon är sårad och arg och har bestämt sig för att aldrig mer prata med henne. I ett sådant nödläge måste känslorna ha någonstans att ta vägen.

Utomjordningarna är Rose Lagercrantz lösning på problemet. När fara tassar runt själen orkar man inte riktigt och Humlan hittar ett sätt att lägga allt detta utanför sig själv. Tills hon hinner ikapp.

Allt ordnar sig inte till det bästa, men kärleken smälter ilskan och Humlan kommer till insikt om att mamma, även om hon inte vill ha pappa, vill ha henne.

MARIANNE EKENBJÖRN

Fakta: Litteratur Ungdom

MYSTERIET FÖR UTOMJORDINGAR

Rose Lagercrantz

Illustrationer: Rebecka Lagercrantz

Bonnier Carlsen

Mer läsning

Annons