Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaos när helahuset renoveras

/

Annons

Vi får lära känna hyresgästerna och det kaos som breder ut sig när gardiner måste tas bort och hantverkare beredas plats med stegar och hinkar.

Varje dag pågår arbetet och på varje plan. Det ska spacklas, grundmålas, slipas och målas om. Och när ett rör springer läck är det bara barnen Jussi och Bella som tycker det är roligt att det regnar i garderoben.

Rörmokare tillkallas och alla gamla vattenledningar måste bytas ut. Gamle Törnström blir orolig. Hur ska det här sluta?

Anna Bengtssons idé att beskriva livet i och omkring huset, samtidigt som hon säger något om människorna som bor där, är snillrik.

På ett plan är Hela huset en faktabok om hantverkare och deras verktyg och en ingående skildring av hur livet blir när allt vänds upp och ner. Man måste hämta spagettivattnet och gå på toa i källaren.

På ett annat plan är det en bild av människan själv och hennes inre rum. Hur reagerar vi när det byggs till och rivs ned?

Några flyttar till släktingar, andra gör en picknick och Fransson öppnar inte dörren. Varje dag vägrar han att släppa in målarna. Kanske ligger han död därinne?

Det går att läsa Hela huset enbart som ett realistiskt projekt, något som de fartfyllda och glada bilderna understryker.

Det finns plats för lek och nyfikna barn och rörmokaren kan inte bara reparera rör, utan även emotionella sprickor. Fransson gläntar till slut på själens kammare och öppnar åt förändring.

MARIANNE EKENBJÖRN

Fakta: Litteratur Barn

HELA HUSET

Anna Bengtsson

Alfabeta

Mer läsning

Annons