Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte en polis i Pelecanos undre värld

/

Annons

Innan George Pelecanos började skriva sina kriminalromaner var det ingen som talade om de nordöstra delarna av Washington DC.

De som inte bor där ser ingen anledning att ta sig dit, de som bor där lämnar stadsdelen bara för att jobba - om de har något jobb att åka till.

- När det var som värst, när jag började skriva, hade vi över 400 mord om året - i en stad som är hälften så stor som Stockholm. Nu har det blivit bättre.

Crackepidemin är över, morden är färre och människor har börjat tröttna på brottsligheten. Det är glädjande, jag vill ju inte att våldet ska fortsätta bara för att säkra min författarkarriär.

Framtidstron speglas i Drama city, George Pelecanos senaste bok som i dagarna ges ut på svenska. Skolorna är fortfarande slitna och saknar såväl datorer som litteratur och arbetslösheten sjunker inte.

Men killar som i hela sitt liv sålt droger börjar inse att det är dags att göra något annat, de som bara träffat sina pappor och bröder i fängelset väljer själva en annan bana, både i Pelecanos böcker och i verklighetens Washington.

Vad som fått våldsspiralen att vända beror på vem man frågar, enligt Pelecanos. De konservativa menar att det är för att alla kriminella sitter bakom lås och bom, alla sitter i fängelse.

- Jag tror faktiskt att människan lär sig. Fönstret som öppnar sig är väldigt litet. Men efter att du fyllt 30 går det inte att hålla på längre. Du kommer att åka fast, eller så kommer någon att döda dig.

- Samhällets krig mot knarket har gjort mer skada än nytta, jag har sett polisen låsa in elvaåringar bara för att de har pratat med fel person.

George Pelecanos är på tillfälligt besök i Stockholm. Hemma i USA låter de kommersiella framgångarna vänta på sig, men här i Europa har han en stor publik.

- Det är viktigt att berätta om det andra Amerika, även om det inte är lika populärt hemma. Alla romaner om Washington handlar om politik, thrillers i maktens korridorer, ingen annan skriver om de här människorna.

Under hela intervjun sitter George Pelecanos och fingrar på ett radband, som följer med på alla hans resor. Det grekiskklingande namnet är han stolt över, pappan kom till USA från Grekland och redan som elvaåring började han arbeta i pappans enkla restaurang.

Trots att han har både college och universitetsstudier i ryggen, och trots att hans villa ligger strax utanför det östra Washington han berättar om ser han sig fortfarande som en arbetarförfattare.

Han återkommer ofta till John Steinbeck - som ihärdigt fortsatte skriva om de som annars inte rymdes i litteraturen.

Samhällskritiken är viktig, och ofrånkomlig när man skriver om vapenlagar, fattigdom eller drogbekämpning.

Men i Pelecanos deckare finns ingen polishjälte som till tonerna av jazz eller opera grubblar över vad som gick snett i samhället. I Drama city syns faktiskt inte en enda polis.

- Det är med flit. Jag vill visa att polisen inte har något inflytande på de här människornas liv, säger Pelecanos och medger att han rör sig bort från den traditionella kriminalromanen.

Brott saknas däremot inte. Huvudpersonen Lorenzo är villkorligt frigiven och har fått ett bra jobb som djurskyddsinspektör.

Men varje dag är en kamp för att inte ta klivet tillbaka in i gatans gängvärld, där de yngre killarna omöjligt kan förstå hur han kan välja att köra en Pontiac från 70-talet, när man lätt tjänar ihop till en BMW.

- Det finns en orsak till att de här killarna går ner på gatan och säljer knark. De söker efter en familj, någonstans där de hör hemma. Vi måste ta hand om våra barn, men de attityderna ändrar man inte på med nya lagar. (TT Spektra)

Fakta/George Pelecanos

  • Ålder: Har nyss fyllt 50 år.
  • Familj: Fru och tre barn.
  • Bor: I Washington DC, där har han bott i hela sitt liv.
  • Aktuell: Med romanen "Drama city", nyöversatt till svenska.
  • Tidigare böcker: Hans serie om privatdetektiven Derek Strange har fått många läsare, bland annat Ren som snö, Svarta själar och Ett djävulskt pris.
  • Hans andra karriär: Är dessutom manusförfattare och har gjort flera projekt för tv-bolaget HBO. Har bland annat skrivit manus till Steven Spielberg och Tom Hanks Band of brothers, ett avsnitt om andra världskriget i Stilla havet, där hans pappa deltog i striderna.

Mer läsning

Annons