Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon ger Gud plats i kulturen

/

Annons

Boken heter Kristallpelaren och är tänkt att ge inspiration och aha-upplevelser såväl åt den andligt intresserade som åt den vane bibelläsaren.

- Jag har en ton inom mig som jag försöker kläda i ord, en stor förundran över skapelsen och över att vara människa.

Med "kultur" menar Söderberg i det här fallet civilisation i vidare mening. Hon ser sedan det kulturella uttrycket i exempelvis teater, litteratur, musik och konst som extrakt från den civilisation det handlar om.

De specifika uttrycken för Gudsrikeskulturen kommer som en frukt av kärleksgemenskapen med Gud. Där beror inte människans värde på vad hon gör, hon är redan älskad och värderad bara genom att vara människa. Därmed finns möjligheten till ett kulturskapande som är befriat från prestationskamp och sökande efter bekräftelse.

- Här finns en stor frihet. I kulturen är vi alla delaktiga; den är inte något främmande. Jag vill göra upp med föreställningen om kultur som något för speciellt utvalda.

- Den kristna världen har en viss fattigdom vad gäller kulturella uttryck, särskilt vad gäller den nyskapande kulturen och inom frikyrkan. Men visst har också kyrkan historiskt sett haft ett rikt kulturliv - se den sakrala musiken och den sakrala konsten.

I Britt Maria Söderbergs syn finns också ett självklart mått av universalitet, inte minst som en följd av hennes möten med kristna maorier, indianer, aboriginer och söderhavsfolk.

- Jag samarbetar med representanter från många olika folkslag, individer som återerövrat sin kulturella identitet. Alla kristna kan inte se ut och bete sig som om de vore amerikanska predikanter.

Söderbergs bok Kristallpelaren har granskats av teologer i Svenska kyrkan, bland andra Carl-Erik Sahlberg, domkyrkoministern i S:ta Clara församling som arbetar bland hemlösa och prostituerade i Stockholm.

- Jag vill befinna mig i den breda allmänkyrkliga fåran. Det finns så många exempel på att man lyfter ut enskildheter ur Bibeln och bygger sina egna religioner.

Fakta/Britt Maria Söderberg

  • Bor: I Gagnef, uppvuxen i Borlänge, arbetartjej
  • Familj: Fyra söner, 20-28 år
  • Jobb och utbildning: Kreativt skrivande på Uppsala Universitet för P O Enquist och Tomas Tranströmer, barnomsorgen, barnledare i kyrkan, kulturprojekt i Stockholm, krönikor och teckningar i DD, filmrecensioner i Borlänge Tidning
  • Aktuell med: Boken Kristallpelaren (Eget förlag)

Mer läsning

Annons