Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett femhundrasidigt mästerverk

/

Annons

I Knots and Crosses introducerades karaktären Rebus för första gången, men från början var det inte tänkt att boken skulle bli början på en serie. Turligt nog blev det så.

Ian Rankin har idag hunnit skriva 17 böcker om den cyniske Rebus, och förärat dem båda ära och berömmelse.

Kriminalkommissarien John Rebus är tillbaka och han är sig lik - utstött, sliten och envis. Han lider alltjämt av kroniska svårigheter att samarbeta och är en böld i hans överordnades, ja ni vet var.

Han är ohälsan personifierad, med en förkärlek för jobbet, dålig mat, cigg och whisky. Den enda som han verkligen kan lita på och något sånär kan samarbeta med är kriminalinspektör Siobhan Clarke, hans partner sedan några år tillbaka.

Staden Edinburgh har, vid sidan om Rebus, en återkommande huvudroll i Rankins Rebusromaner. Romanen I de dödas namn är inget undantag.

Edinburgh står i centrum för G8-mötet och staden översvämmas av demonstranter, poliser och media medan G8: s ledare skakar hand och gör upp bakom stängda dörrar.

Rebus försöker tillsammans med Siobhan utreda en politikers död och ta fast en seriemördare. De möter motstånd från myndigheterna som vill lägga locket på, rädda att det ska överskugga G8-mötet. Det är inget som hindrar varken Rebus eller Siobhan nämnvärt.

När mötet är över återgår Edinburgh till att vara Edinburgh: en stad med två ansikten: turiststaden och den dolda mörka därunder. Vilket leder vidare till gangstern Big Ger Cafferty - en bakgrundfigur som förekommer i Rebusromanerna.

Han är Rebus nemesis, och I de dödas namn får deras mångåriga och komplicerade förhållande ett större utrymme. De är två sidor på ett och samma mynt. Men Cafferty försöker nu även dra in Siobhan i deras värld.

Rockmusiken finns också där - en röd tråd som genomsyrar Rankins romansvit om Rebus och som är hjärtat i romanerna. Rebus är nästan otäckt autentisk och man märker att Rankin känner sin huvudkaraktär utan och innan vid det här laget.

Rankin har också full koll på intrigen och håller ihop alla trådarna bra; han har en stark inlevelseförmåga och öga för detaljer. Den här romanen är ett femhundra sidigt mästerverk.

Fakta: Litteratur Deckare

I DE DÖDAS NAMN

Ian Rankin

Övers. Göran Grip

Minotaur

Mer läsning

Annons