Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De Botton skriver lärorikt om kärleken

/

Annons

De inleder en trevande konversation och när de har passerat tullen i London bestämmer de sig för att träffas igen. Snart nog har de förälskat sig i varandra och blir ett par.

De upplever det, som så många andra nyförälskade, som om det är ödet som har sammanfört dem.

de Botton har i andra böcker skrivit om hur filosofin kan skänka oss tröst, om hur Proust kan förändra våra liv, om konsten att resa och om statusstress.

Han använder i sina böcker andra idéer från andra böcker och tänkare, för att i bearbetad och kommenterande form hjälpa oss att leva ett bättre liv.

Det handlar alls inte om konventionella självhjälpsböcker. de Botton litar på sina läsare, att de är lika klyftiga och kunskapstörstade som han, att de inte söker färdiga formler och pekpinnar men intellektuell stimulans. "Vardagsfilosofiskt" skulle man, något förenklat, kunna kalla hela hans författarskap.

Kärlek passar in i detta mönster, även om den är en blandning av fakta och fiktion. Det är dels en traditionell kärleksroman, dels en filosofisk betraktelse.

Med känslig blick för detaljer och mönster skildrar han hur parets förhållande genomgår olika faser och skiftande känslotillstånd: från den första ljuva kyssen, intimiteten och ömheten till svartsjukan, grälen och försoningarna samt, slutligen, det krossade hjärtat.

Sedan träffar berättaren Rachel. Till sin hjälp tar de Botton bland annat Aristoteles, Wittgenstein, litteratur, historia och, aningen oväntat, Groucho Marx.

Kärlek är en genomgripande bearbetning av debutboken, hyllad som både osedvanligt originell och intelligent när den kom ut 1993.

Den nya utgåvan är betydligt bättre än originalet och en bra första introduktion till de Bottons tankeväckande författarskap.

Utbildade filosofer - särskilt om de är skolade i den anglosaxiska analytiska skolan - tycker kanske att det här är filosofi light. Vi vanliga läsare tycker däremot att det är både mycket underhållande och lärorikt.

OLA WIHLKE

Mer läsning

Annons