Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dahl snärjer läsaren

/

Annons

Är Frölich föremål för medveten manipulation av den kvinna som huvudstupa kastas in i hans liv i bokens första kapitel? Det tror Gunnarstranda, medan Frölich är övertygad om att den passion han upplever är ömsesidig.

Kvinnan, Elisabeth, är syster till en kriminell och har varit sambo med en annan. Brodern hittas drunknad och sambon sitter i fängelse som psykiskt vrak. Båda har varit inblandade i spektakulära stölder, där människor fått sätta livet till.

Dahl förmår snärja läsaren i en rad olika sidohandlingar, som aldrig blir trassliga utan spikrakt för mot upplösningen. Hans kyliga sätt att beskriva stämningar med hjälp av väderlek och miljö skapar distanserad närhet och framhåller Frank Frölichs karaktär.

Samspelet mellan denne och hans chef Gunnarstranda är tight, fränt och personligt. I samtalen dem emellan förs handlingen framåt till den luftiga avslutning, som jag tycker är romanens svagaste del.

Egentligen har Gunnarstranda kopplat bort Fröhlich från det mordfall boken handlar om. Detta därför att polismannen är jävig, eftersom Elisabeths bror hör till de misstänkta.

Naturligtvis hindras Frölich inte av sin påtvingade ledighet, att kasta sig in i mördarjakten. Konststölder, mordbränder, identitetsstöld och kärlek i alla dess former finns med i Dahls senaste heta kriminalcocktail.

Fakta: Litteratur Deckare

DEN FJÄRDE RÅNAREN

Kjell Ola Dahl

Övers. Lena Hjohlman

Albert Bonniers Förlag

Mer läsning

Annons