Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakom den plastiga fasaden

/

Annons

Dolly Parton - En smart blondin (Smart Blonde: The life of Dolly Parton, 2006)

  • Stephen Miller
  • Översättning: Åsa Jonsén
  • Reverb

"Jag ser inte ut så här för att jag inte förstår bättre, jag ser ut så här för att jag gillar det. Alla kan se vardagliga ut; jag ser ut som om jag är hämtad ur en sagobok." Det säger Dolly Parton i ett citat i Stephen Millers Sverigeaktuella biografi.

Dolly Parton växte upp under fattiga förhållanden i en timmerkoja i vid foten av Smokey mountains i Tenesse. Gudsfruktan och kampen om utrymmet i den elva barn stora familjen präglade countryikonens uppväxt. Ett liv som står i bjärt kontrast till den plastigt glittrande plastikkirurgiprodukt vi idag känner henne som.

Själv har hon berättat hur längtan att bli något stort drev henne till Nashville för att satsa på sångkarriären knappt fyllda18 år. Musikaliskt stod de traditionella countryartisterna som förebilder, skönhetsidealen hämtade hon från prostituerade.

"Jag har alltid gillat utseendet på våra fnask därhemma. Deras stora frisyrer och makeup fick dem att se mer ut. När folk säger att lagom är bäst, säger jag att ju mer desto bättre."

Dolly Partons stjärna började stiga i slutet av 1960-talet och början av 70-talet. Stephen Millers biografi visar hur hon gick från att styras av manliga artistkompanjoner till att ta allt större kontroll över sin egen karriär.

Hon utmärkte sig tidigt som en affärskvinna, beredd att kliva över både familjemedlemmar och gamla vänner för att nå sina mål. Ett led i den omsorgsfulla uppbyggnaden av varumärket Dolly Parton var förstås nöjesparken Dollywood med idag mellan 2 och 3 miljoner besökare varje år.

Stephen Miller har gjort ett imponerande kartläggningsarbete när han gått igenom tidigare intervjuer med Dolly Parton. På gott och ont saknas en intervju med stjärnan själv. Miller har kunnat närma sig den hemlighetsfulla och mycket privata Dolly på ett objektivt plan med ambitionen att finna någon sorts "sanning". Samtidigt redovisar han inte mycket mer än spekulationer runt stjärnans liv.

Även om ämnesvalet ofrånkomligt gör biografin intressant så är den stundtals en sorgesam historia på det språkliga planet. Kanske kan man skylla ett och annat på översättningen men de uppslagsboksliknande beskrivningarna av Dollys uppväxtmiljöer får nog Miller själv ta ansvar för.

Mer läsning

Annons