Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ärtig 60-åring lever aktivt liv

Annons

Huvudperson är Marie. Denna ärtiga kvinna har en jämnårig väninna som presenterar sig som 48-åring på webben och släpar runt med den ene killen mer opassande än den andre.

Maries mest älskade vän är bög och dör i lungcancer. Begravningar springer hon ideligen på. Så blir det ju när man ingår i en åldersgrupp som kasar i nerförsbacken.

Sin dubbelsäng kastar Marie ut. Det skulle hon inte ha gjort för änklingen Archie finns med i boken. Som tonåring älskade Marie honom hett och hemligt. Ja, ni förstår ju vartåt det barkar.

Ampert uppsluppet skriver Ironside också om det hennes huvudperson fasar för mer än något annat: Att bli för gammal! Marie tänker på hemmet där dennas farmor satt och "dagrummet där alla de boende skrek och grimaserade medan teven stod på i bakgrunden".

Marie var ung på 60-talet med upp- och nedåttjack, alkohol och aborter. Den generationen hade en tonårstid som markant skilde sig från den som ungdomar växte upp i strax före och strax efter detta bultande årtionde.

Likaså pekar hon ut hur besläktad 60-talsgenerationen är med dagens tonåringar. Den analysen hör till bokens matigaste avsnitt.

Annars är det mest middagar och luncher, galleribesök och små tripper till Paris. Att Marie säger nej till bokcirklar är väl inte så konstigt. Hon har väl inte tid, människan!

INGER DAHLMAN

Fakta: Litteratur Roman

NEJ! JAG VILL INTE GÅ

MED I EN BOKCIRKEL

Virginia Ironside

Övers. Micka Andersson

Albert Bonniers Förlag

Mer läsning

Annons