Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

130 miljoner kvinnor skändade

/

Annons

Kvinnorna tvingas gifta sig med män de inte valt själva, som de kanske inte ens har träffat tidigare. De ska ställa upp när männen vill ha samlag, även om det, på grund av den könsstympning de utsatts för, gör så ont att de svimmar.

De ska föda barn, många barn, även om det allvarligt hotar deras hälsa. De ska finna sig i att deras män gifter sig med fler kvinnor.

De ska sköta hemmet, lyda blint och passa upp på männen. Det är ingen överdrift att påstå att många av dem lever under slavliknande förhållanden.

I Skändad berättar Khady Koita om hur hon redan som liten inordnades under detta stenhårda, brutala och bisarra patriarkala system.

När hon var sju år gammal förde man henne till en hydda och lade henne på en bastmatta. Hon förstod ingenting. Ett par kvinnor tryckte ned henne hårt mot marken och särade på hennes ben, samtidigt som en annan kvinna med ett rakblad karvade i hennes kön.

Hon "renades" och förbereddes för äktenskapsmarknaden. Man lade henne utanför hyddan och förde in nästa barn. Koitas livsberättelse handlar om förnedring, mångårig kamp och, slutligen, frihet.

Koita giftes bort med en landsman som tog henne till Frankrike. Där var hon, ryckt ur sitt sociala sammanhang, ännu mer utsatt än i hemlandet. Isoleringen i det nya landet var svår att bryta.

Eftersom hon hade en egen vilja blev hon både våldtagen och misshandlad av sin man. Till slut lyckades hon få äktenskapet upplöst, både det juridiskt bindande i Frankrike och det religiösa, informella i Senegal. Hon fick även vårdnaden om parets barn.

Idag är hon en av världens mer namnkunniga aktivister som verkar för ett avskaffande av könsstympning. Det är en lika viktig som stor uppgift. Enligt uppskattningar drabbas tre miljoner flickor varje år. Enligt uppskattningar är totalt 130 miljoner kvinnor drabbade.

Koita är noga med att påpeka att seden att stympa unga flickor inte har det ringaste med islam att göra, även om det är i den muslimska delen av världen seden är utbredd. Med migrationen har seden flyttat till Europa.

Bara i Frankrike stympas cirka 60000 flickor varje år, enligt Koita. Det finns rader av teorier om sedens ursprung, men oavsett vilken teori man ansluter sig till är en sak säker - det handlar om att kontrollera kvinnan.

Det finns, naturligtvis, välmenande kulturrelativister som försvarar seden, ett hån mot miljontals lidande kvinnor skulle Koita förmodligen säga.

Skändad lider, just som många snarlika mitt-liv-bakom-slöjan-biografier, av några brister. Läsaren hänvisas nästan helt till författarinnans snävt personliga perspektiv, könsstympning diskuteras sällan i mer allmänna termer.

Koita för inga teorietiska resonemang och hon berättar väldigt lite om hur kampen mot könsstympningen har utvecklats och fortskrider.

Inte desto mindre är Skändad en viktig bok, en omskakande berättelse, om en företeelse som förtjänar mer, mycket mer, uppmärksamhet. Inte minst de feministiska rörelserna borde ge frågan absolut högsta prioritet.

OLA WIHLKE

Mer läsning

Annons