Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blött jubileum för Gruvtrampen

När det är jubileum brukar det bli fest men frågan är om det inte var en väl blöt tillställning som serverades när Gruvtrampen fyllde 40 på söndagen.
– Jag har gått Gruvtrampen säkert 15 gånger och i år är det rekordblött. Stigarna är som bäckar.

Det rapporterade Lena Persson, 61, från Harnäs, när hon vid 10.40-tiden nådde den tredje kontrollen vid Ljungåsenstugan.

– Nog är det blött alltid men jag kan tänka mig att det varit lika blött något tidigare år. I år går jag Gruvtrampen för 27:e gången, berättade 49-årige Kent Riik från Brunnsvik.

Inne i Ljungåsenstugan mötte de Elisabeth Eriksson, 59, och Karl-Gunnar Ahlkvist, 74, vilka hade bullat upp i uttryckets bästa bemärkelse.

– Det här är ju sista kontrollen innan målgången vid Disponentparken cirka sju kilometer bort. Vi tog hit 300 bullar och det är de som är populärast. Bland dryckerna är det mest åtgång på kaffet, upplyste Elisabeth Eriksson.

På baksidan av stugan hade en kvartett tagit plats för att vila lite innan det var dags att trampa vidare. Det framkom att det var Patrik Dahlström som hade "lurat med" arbetskamraterna på avdelningen på ABB.

– Det ska han få igen, förklarade Christian Andersson under instämmande från Mikael Lank och Fredrik Risberg.

– Nejdå, tillade en av killarna, det är inga problem. Men blött.

Ett konstaterande som Lennart Nykvist i arrangerande Grängesbergs Hembygdsgille inte var sen att hålla med om.

– Det är vatten överallt, jag har aldrig sett maken och då har jag ändå gått 25, 30 gånger.

På grund av blötan blev den vanligtvis 22 kilometer långa Gruvrampen förlängd med cirka tre kilometer.

– Stormossen var översvämmad så vi fick gå runt den för att komma fram till Abborrberg, berättade Lennart Nykvist och kunde i övrigt omtala att av 228 anmälda kom 208 till start. Gruvtrampen håller alltså ställningarna som populärt natur- och motionsarrangemang.

– Allt är kul, var den enkla och självklara kommentaren från en av de yngsta deltagarna, tioåriga Ludvikatjejen Ella Borg, om varför hon var med i Gruvtrampen.

Några deltagare hade med sig sina hundar och Johan Persson från Nittkvarn berättade att han och parson russel-terriern Gissa gått Gruvtrampen tillsammans de senaste fyra – fem åren.

– Vi håller ihop i vått och torrt.