Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blötpojken och stjärnhimlen

/
  • Bakom sagoboken om ''Blötpojken och stjärnhimlen'' står från vänster författaren Ulrika Lissmyr, skinnfolkets ordförande Ola Olsson, illustratören Gun Porsklev och initiativtagaren Margareta Elfström-Olsson.
  • Gun Porsklev, illustratör, och Ulrika Lissmyr, författare, har gjort sagoboken på uppdrag av föreningen Skinnfolket i Malung.

En ny sagobok, som ska föra arvet om den gamla skinnmetropolen Malung vidare, ligger nu klar. Bakom boken står företagarföreningen Skinnfolket, författaren Ulrika Lissmyr och illustratören Gun Porsklev, så det är en lika genuin Malungsprodukt som en riktig skinnpäls. Men förra EU-kommissionären Margot Wallström ligger också bakom, på sitt sätt.

Annons

– Vi hade besök av henne i skinnfirman för några år sedan. Hon frågade mig då om jag hade någon dröm som jag ville uppfylla. Jag berättade att jag grunnat i 15 år på att göra en sagobok om de gamla skinnarbetarnas vardag, för de har ju stått för en stor del av Malungs utveckling genom århundraden. Jag tänkte att fokus borde ligga på blötpojkarna, småpojkar som redan från åtta års ålder fick ge sig ut långa vandringar tillsammans med skinnarlagen för att tjäna sitt uppehälle. Wallström tyckte att jag borde sätta igång, och att det skulle ju vara ett perfekt EU-projekt, berättar Margareta Elfström-Olsson i Skinnfolket.

När Margareta sedan berättade sina planer för författarinnan Ulrika Lissmyr i Malung så kom idén ännu ett steg närmare förverkligandet.

– Det sa klick direkt. Jag hade i flera år gått och funderat precis på samma sak, en sagobok om en blötpojke, efter berättelser som jag har hört, berättar Ulrika Lissmyr.

Sedan har det rullat på. Skinnfolket har fått 270 000 kronor i EU-bidrag inom Leader Dalälven. Ulrika Lissmyr fick uppdraget att skriva boken och Gun Porsklev fick göra illustrationer. Tryckningen har också skötts av Centrumtryck, Malung.

Nu till helgen är det officiellt boksläpp med signering i bokhandeln i Malung, och det tycks vara stor efterfrågan. Ryktet om den kommande boken har gått som ett skinnarlag på vandring.

Men boken kommer inte bara att säljas. Skinnfolket kommer att ge en bok till alla skolbarn i tredje klass i hela kommunen, för att föra skinnhistorien och -traditionen vidare när de läser hembygdskunskap.

– Vi kommer att ordna så att alla tredjeklasser får komma till Jannesgården i Malung och få sin bok. Samtidigt får de höra litet om skinnindustrin förr och nu, och se den utställning som finns här. Det är viktigt att känna till sina rötter. För att kunna se framåt måste man se bakåt, säger Margareta Elfström-Olsson.

Det har förresten inte bara blivit en bok. Musical- och operasångaren Mathias Lissmyr, Malmö, kusin med Ulrika, har skrivit och spelat in en visa, ''Sången om blötpojken''. Den ska han också framföra i Malung i samband med Skinnarspelet i midsommar, tillsammans med barnen i Minifiolerna.

Och det slutar nog inte där. Redan finns planer på att göra en egen musical av den spännande sagan om ''Blötpojken och stjärnhimlen''.

Mer läsning

Annons