Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomstermåleri och foto på Backlundsgården

Måleri, kollage, datatryck och foto
Arvid Backlundgården, Svärdsjö
Utställningen visas till och med 11 augusti
torsdag till söndag em.

Skulptören Arvid Backlunds hem och ateljé ligger i kyrkbyn, Svärdsjö, drygt 2,5 mil norr om Falun. Backlund föddes 1895 och var jämnårig och vän med falugrafikerna. Konstnärerna Carl Larsson och Anders Zorn besökte gemensamt den unga talangen i Svärdsjö för att titta på hans tidiga verk. Zorn köpte en träskulptur av Backlund och såg till att han fick ett stipendium och kunde utbilda sig på konstskola i Stockholm. Backlund gjorde ett flertal skulpturer för kyrkan, bland annat till Svärdsjö kyrka där skulpturen Såningsmannen står. Han porträtterade ofta sina vänner, bland dem Selma Lagerlöf och Anders Diös.

Under sommaren finns möjlighet att besöka Backlunds sommarbostad som så småningom blev hans permanenta hem. I ateljén finns en utställning med exempel på hans skulpturer. Svärdsjö hembygdsförening som sköter driften av gården bjuder varje sommar in ytterligare två konstnärer att visa sin konst på gården.

I år visas verk av Gunilla Wänn i den stora salen och fotografier av Lisa Karlgren i härbret.

Wänn är uppvuxen i Yttertänger men bor och arbetar i dag i Stockholm, hon har haft flera separatutställningar runt om i landet. Bland annat har Dalarnas museum visat hennes frodiga blomstermåleri.

Inför Linnés 300-årsjubileum hade hon en stor utställning på Botaniska trädgården i Göteborg där hon samtalade i bilder med blomsterkungen. Några av verken har hon tagit med i utställningen på Backlundsgården. En svit med Florabilder där var och en är färg- och form- explosioner. Blommor och blad komponerade i en form som riktar ögat mot centrum där Wänn ofta placerat en människa eller ett mytiskt djur.

Det största verket är Titania, en parafras på målningen som finns på omslaget till Linnés praktverk Hortus Cliffortianus från 1737. Där Linné i Apollons gestalt sveper bort okunnighetens slöja från gudinnan Floras ansikte. I Wänns version får Flora kvar i centrum och balansera Linnés älsklingsfrukter.

I ytterligare några verk har Wänn skapat kollage med hjälp av datortryck som hon monterat i tittskåp till tredimensionella objekt. Små dubbeltydliga berättelser att fastna i.

Fotograf Lisa Karlgren är verksam i Svärdsjö. Hon visar bilder av människor och natur, ofta i kombination. Människans litenhet inför naturen är ett tema, men oftare skildrar hon det allmänmänskliga, känsloväxlingar och det som kan uppstå när två människor möts.