Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomsterkreatör drog fullt växthus

Blommor och nobelmiddagar.
Det var temat för kvällen när blomsterkonstnären Gunnar Kaj, Borlängesonen bakom Nobelmiddagens blomsterdekorationer, föreläste i ett växthus i Bro.

– Naturen är min stora inspirationskälla, menade den självlärde och bokaktuelle floristen bland annat.

Det var onekligen lapp på luckan på växthuset vid Gustafssons blommor i Bro på torsdagskvällen. Förklaringen stod att finna i att Borlänges store blomsterson, Gunnar Kaj, som under många år haft ansvaret för blomsterdekorationerna vid Nobelmiddagen, där berättade såväl om arbetet med Nobelmiddagarna som gav handfasta råd och tips om hur man med blommor och växter på ett enkelt sätta piff på tillvaron vid såväl vardag som fest.

– Att jag är ute och föreläser och har kurser är inte ovanligt, men det här är faktiskt första gången jag verkligen demonstrerar hur jag arbetar, förklarade Gunnar Kaj inför ett 70-tal åhörare.

Att han gör detta vid just Gustafssons blommor har lite att göra med Gunnar Kajs egna rötter.

– Jag är uppväxt tvärs över gatan och visst minns man blomsterhandeln från barndomen, kanske finns det en koppling till mitt yrkesval, skrattade Gunnar Kaj som är självlärd florist.

Under föreläsningen visade han inte minst hur han skapat en del av de dekorationer som förgyllt Nobelfesten, som t ex en blommande mosstuva.

– Jag hämtar mycket inspiration från naturen och brukar först se efter hur det ser ut i verkligheten innan jag börjar skapa, berättade han medan han med hjälp av mossa, fönsterlav, två olika sorters nerine samt vit vaxblomma förvandlar ett fat i bleckplåt till något som närmast kan liknas vid en skogsglänta i en John Bauer-värld.

Men att skapa dekorationer av och med blommor och växter är inget man gör med vänster hand.

– Nej, det kräver både koncentration och engagemang och det gäller att hitta den rätta känslan inom sig, förklarade Gunnar som i dagarna också är högaktuell med boken "Låt det blomma".

– Det är mitt förstlingsverk inom bokbranschen och tanken med den är att sprida idéer om hur man på ett enkelt sätt kan fixa lite skönhet därhemma.

När det gäller årets Nobelfest i början av december var dock Gunnar Kaj mera hemlighetsfull.

– Det säger jag inget om. Dekorationerna ska ses som en gåva till middagens gäster och därför vore det fel att avslöja något i förväg.

Att Kajs besök i växthuset var uppskattat stod inte att ta miste på och arrangören Birgitta Tunander vid Gustafssons blommor sken som en solros bland gäster och grönskande växter.

– Jättekul det här och så här mycket folk är det inte ofta det är i växthuset så det kanske blir fler föreläsningskvällar framöver, sade hon.