Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blomqvist utforskar drömmar

Drömska hjältesagor blandas med hotfulla mardrömslandskap i Helena Blomqvists nya bildsvit som fyller samtliga tre rum i galleri Angelika Knäpper på Tegnérgatan i Stockholm. De flesta verk spänner över en meter både i höjd och bredd.

Konstnären som är född och uppvuxen i Smedjebacken arbetar med tydlig scenografi och skickligt uppbyggda bildvärldar: Ofta befolkar hon sina scener med barn och djur. Så också i Slumberland som hon arbetat med under det senaste året. Blomkvist skapar sina egna kulisser i trä, textil och frigolit som får agera scenrum till uppstoppade djur, dockor och levande modeller.

I den nya serien har Blomqvist hämtat inspiration från sin sjuåriges sons berättelser om sina drömmar. Äventyren, mardrömmarna och den skruvade verkligheten återges i Blomqvists bilder där sonen är modell.

Han glider genom ett träsk på en krokodils rygg, flyter på en flotte omringad av svanar och vandrar på en öde gata.

Huvudtemat i sviten är den udda vänskapen med ett dinosaurieliknande monster. I The new friends beskrivs mötet dem emellan första gången. Hur pojken ser den stora otympliga varelsen från sitt fönster och välkomnar med öppen blick.

I andar verk upptäcker de världar tillsammans. Den stora varelsen växlar mellan att vara barnets medresenär, lekkamrat och beskyddare.

Utställningen är Helena Blomqvists femte på Angelika Knäpper Gallery i Stockholm. Förra sommaren ställde hon ut på Fotografiska i Stockholm, i Dalarna har hon haft separatutställningar på Meken i Smedjebacken och Dalarnas museum. För två år sedan medverkade hon i Avesta Art.

Hennes verk finns representerade bland annat i Hasselblads stiftelse, Moderna Museet och Borås Konstmuseum.