Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bloggaren Susanne Kings tipsar om hur du enkelt gör en fin adventsljusstake

Som stylist, fotograf, skribent och populär inredningsbloggare är Susanne Kings ständigt kreativ.
Att plocka fram samma gamla adventsljusstake år från år ligger inte för henne.
För Pralins läsare gör hon årets ljusstake.

Susanne Kings inspirerar dagligen tusentals inredningstokiga genom instagram och sin blogg Me and Alice. Till advent har följarna fått tips på nya adventsljusstakar varje år.

Gemensamt är att de ska vara enkla att göra.

– Det ska gå snabbt men bli fint, säger hon. Jag är inte en sådan som står och pysslar i timmar.

Susanne använder sig av saker hon har hemma eller kan plocka i trädgården eller naturen.

– Alltid har man något som man kan använda, säger hon.

För Pralins läsare gör Susanne årets ljusstake. Hon ställer en rund loppisfyndad ljusstake i botten på en vacker Höganässkål och täcker ljusstaken med mossa från trädgården. Sedan lägger hon en porslinsbricka med en siffra, egentligen till för att sitta på en kökslåda, vid varje ljus.

– Sedan går den att variera i det oändliga, säger Susanne. Med färgglada kulor om man gillar färg, bokstäver från barnens spel, eller som här, väldigt sparsmakat med bara ett vackert julhänge av Ylva Skarp med texten: God jul.

Att adventsljusstaken sedan är färdig betyder inte nödvändigtvis att den kommer att stå så ända fram till jul hemma hos Susanne.

– Nej det är inte alls säkert, säger hon och skrattar. Jag kan komma att göra om den flera gånger. Jag får idéer hela tiden, vaknar mitt i natten av det.

Att bara ställa fram samma ljusstake år från år kan kännas lite trist. Men att utgå från den är ett smart tips.

– Ställ bara ner den i något annat. Ställ den i en fruktlåda, en skål eller en sockerkaksform och täck med mossa.

Har man ingen ljusstake som grund tipsar Susanne om ris och sand.

– Häll ris eller sand i botten på en skål, eller i några temuggar så kan du sticka ner ljusen där sedan. Med mossa över tightas det till och ljusen står stadigt. Sedan är det ju alltid viktigt att påpeka att det inte är brandsäkert, säger Susanne och att man aldrig ska lämna brinnande ljus.

Med bara några dagar kvar till första advent står Susanne bland de sista flyttkartongerna i det stora huset i Gustafs efter mängder av körda flyttlass, turer till soptippen och loppisrensningar. Hon och barnen ska flytta till ett hus i Falun med utsikt över Runn och badbrygga.

– Det ska bli så skönt när vi är klara med flytten och bara kan få lugn och ro till att mysa och baka.

Till advent ska de vara inne i sitt nya boende och kommer att få fira där.

– Advent ska firas lättsamt, tycker Susanne. Jag tycker inte om när det blir för joxigt. Hellre umgås med familj och vänner och dricka glögg. Det är ju det mysigaste med advent.

Hur kommer julen att se ut hos er, röd och full av tomtar?

– Nej, inte en enda tomte, skrattar Susanne. Jag fixar stämning med naturmaterial och ljus i stället. Jag gillar när det är lite rått också, som en krans av ståltråd och så bara lite spretiga grenar längst ner.

Blir det någon julgran?

– Nej, men en julgren! Förra året tog jag in en stor grangren och hängde över köksbordet med några kulor i. Det blev jättefint.

Enkelt, fint och snabbt. Precis så som Susanne helst gör det.

Läs om julens symboler här

Fler hemma-reportage från Pralin hittar du här

Gilla oss på Facebook!