Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockpolitiken räcker inte

I dagarna bråkas det om huruvida budgetlagen innebär att regeringen har rätt att få igenom vad som helst så länge det ingår i budgeten eller om en riksdagsmajoritet har rätt att vara mer återhållsam med utgifter och skattesänkningar än vad regeringen vill.

Jag uppfattar att det senare snarare än det förra ligger i budgetlagens anda. Men bortsett från det är det största problemet i svensk politik att det finns ett önsketänkande om hur spelplanen verkligen ser ut. Den borgerliga regeringen beskriver Alliansen som det "enda regeringsalternativet" (minns Bildts enda vägens ekonomiska politik som ledde till 500 procents ränta) medan nostalgiska socialdemokrater ser socialdemokratiska enpartiregeringar som det enda naturliga. Båda uppfattningarna är felaktiga och tillhör det förgångna.

Om det inte händer något dramatiskt kommer de fyra borgerliga partierna inte att få egen majoritet i riksdagen efter nästa val. Och om inte Centern eller Kristdemokraterna åker ur riksdagen kommer förmodligen heller inte de tre rödgröna partierna att få det. Skälet till det är att Sverigedemokraterna med all sannolikhet kommer att bli kvar i riksdagen och att inget av de traditionella blocken då får egen majoritet.

Det går inte att önsketänka bort detta utan de partier som säger sig vilja ta ansvar för Sverige måste göra just detta. Antingen krävs det då en blocköverskridande majoritetsregering där exempelvis Folkpartiet regerar ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet (tveksamt om det räcker till egen majoritet) eller att Alliansen utökas med Miljöpartiet eller Sverigedemokraterna. (Det första är i dagsläget osannolikt och det senare uteslutet).

Alternativet till en majoritetsregering är en minoritetsregering som klarar av att söka stöd i riksdagen för att kunna få igenom sin politik. Den nuvarande Alliansregeringens problem är att den agerar som en majoritetsregering och i alla frågor utom migrations- och utrikespolitiken undvikit att söka stöd av andra partier för att få majoritet i riksdagen. När sedan en riksdagsmajoritet vi några tillfällen valt att rösta på ett annat sätt har regeringen blivit sur och beskyllt de rödgröna för att samarbeta med SD (även om de bara röstat för sina egna förslag).

Sverige står inför stora utmaningar och det är tveksamt om blockpolitiken kan hantera detta. Tvärtom är den snarare ett hinder för breda lösningar som gör vårt land starkare.

Om inte något av blocken får egen majoritet bör anständiga partier i mitten sätta landets väl före parti- och blocknyttan och våga samarbeta över blockgränsen.