Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blockets råd till kunderna – "Ha is i magen och var kritisk"

DALARNA Under 2012 annonserades varor för 313 miljarder kronor på Blocket. Och där pengar finns att hämta finns tyvärr även lurendrejare, som gärna skor sig på folks köplusta. Men de går att undvika.
– Om alla följde våra råd till 100 procent skulle ingen bli blåst, säger Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig.

Med nära fem miljoner besökare per vecka är det kanske inte så konstigt att det även gömmer sig några mindre ärliga annonsörer bland Blockets alla bilar, mobiltelefoner, skidor och lägenheter.

– Det är det som är utmaningen. Bland alla schysta typer dyker det upp en och annan som är skum, konstaterar Thomas Bäcker, säkerhetsansvarig på sajten.

För att hitta på dessa granskar man varje annons. Det handlar om allt ifrån vilken typ av vara det handlar om, vilken tid den läggs upp, var den säljs och till vilket pris.

– Vi sållar bort tusentals varje vecka, fortsätter han.

Det finns dock säkra kort för att undvika att förlora både vara och pengar. Sajten har nämligen två betalningsalternativ som de själva beskriver som säkra, Blocketpaketet och internetgirot.

Den första funkar som ett slags postförskott. Betalning sker när man hämtar ut varan. Sen har man 24 timmar på sig att se att allt stämmer innan pengarna dras.

– Om alla använde dem, och följde våra råd till 100 procent, skulle ingen bli blåst, konstaterar Thomas, som även har ett annat, enkelt, råd till alla köpsugna.

– Ha is i magen och var kritisk. Det är värt mycket.