Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blixthalka på vägar efter regn

Ett hällregn, och sedan nollgradigt - då blev det som en nyspolad hockeyplan på många vägar i Dalarna under kvällen och natten.

Norr om Falun och i Leksands kommun blev bussar stående vid 18-tiden på tisdagskvällen.

– Chaufförerna blev tvungna att ställa sig vid vägkanten och vänta på sandbilen, berättar Håkan Hedman.

Håkan Hedman berättar att han inte har varit med om sådan halka på 30 år. Hedmans Buss & Taxi kör linjetrafik på vägarna kring Österbyn, Isala, Böle och den mellan Linghed och Enviken.

– En eloge till busschaufförerna som inte chansade. Jag fick köra 20 kilometer i timmen med fyrhjulsdriven bil. Det var nästan komiskt, när jag klev ur fick jag hålla mig i bilen för att inte glida av vägen, berättar Håkan Hedman som ringde Dalatrafiks kundservice och beklagade att linjetrafiken var inställd under några timmar.

– Tack och lov så har det avlöpt skadefritt än så länge... Men jag har sex, sju bussar kvar ute så det blir en riktig nagelbitare i natt tills alla är hemma. Jag har förbjudit de tre bussarna som är i Leksand att köra över Sågmyra på vägen hem, de får ta de stora vägarna, säger Håkan Hedman.

Även på den så kallade Vasaloppsvägen mellan Mora och Sälen var det blixthalka på tisdagskvällen. Vid Tennänget var det stopp i båda körriktningarna på grund av halkan. Det var även stopp på andra ställen, såsom sträckan Fiskarheden - Mångsbodarna - Evertsberg på tisdagskvällen.

Även under onsdagsmorgonen var det mycket halt på flera vägar. På länsväg 270 mellan Hedemora och Norberg hamnade en lastbil i diket och blockerade vägen för samtliga trafikanter. Vid 06.45-tiden hade dock inga ytterligare allvarliga olyckor inträffat.