Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Blixten" ska lysa upp Ludvika

Annons

I går, fredag, var han på plats i Ludvika för att få hjälp med att fästa fundamentet på kullen i rondellen och se till att Per-Erik Olofsson och hans folk förberett installation och vidtagit nödiga mått och steg för Ludvika nya symbol.

Så ser Arbogakonstnären gärna att den kommer att uppfattas av allmänheten.

- Klart att jag blir glad om jag för positivt gensvar på mitt arbete. Vilken konstnär vill inte ha det, frågar han sig. Jag skulle nog bli rätt besviken om det blev tummen ner, det ligger i sakens natur.

- Min dröm är att Blixten blir ett riktmärke för Ludvika, att vem som helst ska kunna ge en vägbeskrivning, för Ludvika, med utgångspunkt från den här platsen och mitt arbete. Om det blir så blir jag väldigt nöjd, säger Richard Brixel som har åstadkommit ett arbete med flera symboler för bygden, bland annat berget och vassen.

Det sistnämnda givetvis anspelande på betydelsen av Ludvika/Lyviken; den vassbevuxna (enligt Nationalencyklopedien).

Blixten symboliserar ABB. Givetvis.

Om nu någon till äventyrs inbillar sig att en utsmyckning av den här sorten kommer till på en kommunal kafferast så kan vederbörande snabbt tas ur den villfarelsen redan när man hör konstnären berätta om arbetet med och tankarna kring, Blixten. Det ligger massor av tankemöda bakom verket. Hänsyn har tagits till Ludvikas historia, intilliggande bebyggelse och miljö etcetera och att det är en mycket målmedveten konstnär som varit i farten för att åstadkomma Ludvikas nya symbol (?) är ställt utom allt tvivel.

Blixten kommer att bli väl synlig, upplyst och med en totalhöjd på cirka 9 meter, rondellkullen inräknad.

Bara jakten på rätt bronsgjuteri är värd ett eget kapitel, som dock får utgå av utrymmesskäl.

Bronsblixten, sju meter hög, är gjuten i Italien.

- Helst hade jag velat placera det jobbet i Sverige, men jag kunde inte hitta ett gjuteri som fyllde mina krav när det gällde det här grannlaga arbetet, berättar han.

Per-Erik Olofsson, kommunens man som varit inblandad i projektet och som ledde det praktiska arbetet när fundamentet placerades på plats i fredags, kan också berätta om arbetsuppgifter en smula på sidan om de vardagliga.

Bara en sån sak som att få tag på rätt stenar till miljön i omedelbar anslutning till själva Blixten.

Det hela löste sig på bästa sätt.

Speciellt utsedda stenar från Björsjö och Sörvik samt vass från Småland inramande en bronsblixt från Italien blir signalen till vägfarande: Här ligger Ludvika.

På fredag är det invigning. En svettig vecka väntar Olofsson och hans folk.

Annons