Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Bli mentor för en nyanländ!

Det råder en bred politisk konsensus i Sverige om att erbjuda människor som flyr väpnade konflikter och förföljelse en fristad. När uppehållstillståndet är klart får våra nyanlända ett värdigt mottagande av stat och kommun. En statlig grund- ersättning kommer i gång, språkinlärningen tar fart och de blir informerade om skyldigheter, rättigheter och möjligheter i Sverige.

Vi inom Arbetsförmedlingen som dagligen arbetar med våra nyanlända använder oss av ett brett spektrum av individanpassade insatser, såsom svenska för invandrare, kartläggning av kompetens, yrkessvenska, yrkesutbildningar, stöd till att starta egna företag, framgångsrika kommunala och regionala projekt och kraftiga lönestöd till arbetsgivare.

Flera av Dalarnas företag erbjuder dessutom praktikplatser för att pröva på ett yrke eller validera den kompetens man har med sig. Målet är att så snabbt som möjligt föra den nyanlände närmare arbetsmarknaden eller ett eget företag.

Arbetsmarknadsetableringen är ytterst viktigt för Dalarna inte minst med tanke på vårt läns ogynnsamma demografi. Dessutom skapar varje arbetad timme välstånd för Sverige och samtidigt en värdig integration för den nyanlände.

Vi får inte heller glömma vissa nyanländas potentiella bidrag till Dalarnas näringsliv utifrån branschspecifika erfarenheter, språkkunskaper och kontaktnät i andra länder.

Trots allas insatser kan vi konstatera att de utrikes- födda har konstant en minst dubbel så hög arbetslöshet i jämförelse med de inrikes- födda.

Oavsett utbildningsnivå, har de nyanlända ett par viktiga saker gemensamt vid ankomsten till Sverige: de saknar både språkkunskaperna och ett funge- rande kontaktnät i sam- hället och arbetsmarknaden. Båda dessa är oftast avgörande för en framgångsrik arbetsmarknadsetablering.

Språkinlärningen satsas det på genom kommunala och statliga insatser.

Det hårda arbetet för oss alla ligger därför i att hjälpa de nyanlända att skaffa sig ett fungerande och rikt kontaktnät. Det ger dem en möjlighet till goda relationer på arbetsmarknaden, relationer som är minst lika viktiga i jobbskapandet som yrkeskompetensen.

Öppna därför din dörr, du som arbetsgivare genom att bli mentor för en nyanländ! Under några timmar per vecka kan du, på ett praktiskt och naturligt sätt genom interaktionen på arbetsgolvet lära ut hur en svensk arbetsplats fungerar, vilka kulturella koder som råder, vilka arbetsuppgifter det finns på ditt företag samt även hjälpa individen med sin språkinlärning i en naturlig vardagsmiljö.

Ge en chans till den nyanlände att bli betraktad som en individ med sin personlighet och kompetens, ge en chans till din personal att berikas av kontakten med de nyanlända.

Hör av dig till din lokala Arbetsförmedling om det är intressant, då detta kan bli en av dina bästa och mest lärorika erfarenheter!

Peter Heidkamp

är arbetsförmedlingschef med områdesansvar arbetsmarknadsområde Falun

Karin Torneklint

är regionchef Dalarna för Företagarna

Antonis Kassitas

är sektionschef med ansvar för etableringsuppdraget, Arbetsförmedlingen Borlänge Säter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel