Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Blev uttorkad trots hjälp från hemtjänsten

Trots hjälp från hemtjänsten med måltider fick kvinnan inte i sig tillräckligt med mat och dryck.
Hon fördes uttorkad till sjukhus.
Socialstyrelsen anser att det brustit i samverkan mellan kommunen och primärvården.

Förra vintern gjordes en så kallad lex Sarah-anmälan till Socialstyrelsen. Detta efter att en kvinna lagts in på sjukhus, uttorkad, trots att hon haft hjälp från hemtjänsten med måltider tre gånger om dagen.

I den utredningen kommunen gjorde framkom att det inte var något allvarligt missförhållande, eller risk för ett allvarligt missförhållande. Socialstyrelsen avslutade därför ärendet. Men beslöt att, med tanke på det inträffade, granska samverkan mellan kommunen och primärvården.

Socialstyrelsens bedömning är att det brustit i samverkan beträffande patientens hälso- och sjukvård. Trots upprepad kontakt med hemtjänstpersonal, samtal från en anhörig till patienten och sjukvårdsrådgivningen uteblev en egen undersökning och bedömning av patientens hälsotillstånd från primärvården.

Socialstyrelsen anser att det kan ha resulterat i ett lidande för kvinnan och att vården fördröjts. Några krav ställs dock inte. Anledningen är att hemsjukvården överförs till kommunen vid årsskiftet.

Dock kommer rutinerna när det gäller samverkan mellan kommunen och primärvården att följas upp.