Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkar på livstidsdom

Annons

Falu tingsrätt dömde i fjol 21-årige Mikael Gustafsson från Långshyttan till fängelse i tolv år, varav tio år motsvarar straffet för mord och två år för övergrepp i rättssak.

Mikael Gustafssons försvarare, advokat Per Borgblad överklagade tingsrättens dom. Han yrkar att Svea hovrätt ska döma Gustafsson för grov misshandel i stället för mord.

Advokaten yrkar dessutom att åtalet om övergrepp i rättssak ska ogillas. Det gäller dödshotet mot en ung kvinna som tog hand om Mikaels blodiga kläder när han kom till hennes lägenhet direkt efter våldsdådet den 1 augusti. Kvinnan har sedan dess hemlig adress och skyddad identitet.

Vice chefsåklagare Catharina Wikner som drev målet i tingsrätten skrev i sin överklagan att även om Gustafson inte kände igen Ulf Grape anser hon att det är styrkt att gärningsmannen haft ett direkt uppsåt att döda den person som ingrep mot honom. Därför ska straffet höjas till fängelse på livstid.

Det var meningen att förhandlingarna inför Svea hovrätt skulle inledas i går. Men eftersom Catharina Wikner drabbats av akuta ryggbesvär tog vice chefsåklagare Olle Sohlberg över fallet.

Det är ett digert material han måste gå igenom.

Hur är det att på kort tid sätta sig in i ett mål med så digert utredningsmaterial?

- Det tycker jag inte är några problem. Verkligen inget rutinjobb, men grovjobbet är ju gjort. Tingsrättens domslut är klart och inställningarna är klara. Det är bara för mig att läsa in och lära mig för att göra åklagarjobbet, men det här är verkligen inget rutinärende, säger Olle Sohlberg.

Kräver du fängelse på livstid?

- Ja, det yrkas så från åklagaren.

Är det båda parter som överklagar?

- Ja, båda har gjort ett självständigt överklagande.

Hovrätten har avsatt fredagen den 21 januari och onsdagen den 26 januari för mordrättegången. Det finns även en reservdag att ta till vid behov.

Mer läsning

Annons