Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

" Vi blev lurade - vi skulle bara snacka"

Annons

En vecka innan Grandrazzian uppstod ett bråk på en restaurang i centrala Falun. En av de inblandade var Joe Niyomwat, som senare mördades i X-teams lokal i Hosjö.

Efter bråket skedde en skjutning in i Niyomwats lägenhet i Främby. Och det var därför en av de inblandade i Grandrazzian kontaktade Bandiosmannen.

- Jag ville att han skulle snacka med de andra grabbarna. Vi ville liksom ha lugn i Falun, säger han.

Bandidosmannen lovade att hjälpa till. Kort därefter ringde han tillbaka och sade att det skulle hållas ett möte, som han själv skulle ordna. Han bokade ett konferensrum på Grand och underrättade de inblandade om tid och plats.

Han påpekade också att ingen skulle komma tomhänt. Alla skulle vara beväpnade.

- Vi tyckte att det var onödigt. Vi skulle ju bara snacka.

Kvällen innan Grandmötet bjöd Bandidosmannen ett av gängen på fest. De berättar att han hade med sig en större mängd narkotika dit, som han frikostigt delade med sig av. Festen pågick hela natten, vilket resulterade i att killarna var allt annat än på alerten när dagen för Grandmötet grydde.

-Det fanns ju ett syfte med det, men det insåg inte vi då.

Under lördagsförmiddagen gick Bandidosmannen till en sportbutik i Falun, där han köpte en hockeytrunk. Den bar han sedan med sig in på Grand.

- Han hade vapen i den, som han delade ut till personer i det andra gänget. Vi fick våra vapen utanför, kanske en timme innan mötet skulle hållas.

Enligt flera av mötesdeltagarna ville Bandidosmannen att gänget som försågs med vapen inne på Grand skulle göra vapnen skjutklara och tejpa fast dem under bordet, riktade mot det andra gänget.

Det vill säga mot dem som festat hela natten och var slöa och trötta. Till det ändamålet hade han med sig en rulle silvertejp och en sax.

- Som tur var gick de inte med på det. Alla var ju överens om att vi bara skulle snacka. Och det tyckte vi att vi lika gärna kunde ha gjort över en lunch på China.

Men Bandidosmannen var bestämd. Mötet skulle hållas i konferenssalen på Grand, dit han själv kom iförd skottsäker väst.

- Allt var så himla konstigt. Den skottsäkra västen, platsen för mötet och alla vapen. Och så var titthålet i dörren övertejpat från insidan, minns en av de inblandade.

- Vi undrade ju varför, men litade samtidigt på den här mannen.

När alla satt sig ner delade Bandidosmannen ut en present. En av deltagarna fyllde år och dagen till ära ansåg mötets ledare att han skulle få en handgranat.

"Presenten" placerades i en mössa, som blev liggande på ett av borden.

Sedan inleddes mötet. Det varade i fem-tio minuter innan dörren plötsligt rycktes upp och maskerad, tungt beväpnad polis stormade in.

Alla i rummet greps.

Fyra av deltagarna kunde sedan bindas till vapen som fanns i lokalen och för det dömdes de till fängelse.

Bandidosmannen gick fri.

- Vi sa ju till polisen att vi själva beväpnat oss. Vi ville inte sätta dit honom, som vi litade på och trodde var vår kompis.

När det sedan uppdagades att Bandiosmannen extraknäckte för polisen, blev bilden av det inträffade plötsligt en annan. Då insåg deltagarna att mötet, som var välorganiserat in i minsta detalj, var en fälla.

- Det var som en amerikansk film.

- Som hade kunnat sluta hur som helst. Jag törs inte tänka på vad som hade hänt om någon av oss reagerat med att greppa ett vapen när polisen stormade in.

I dag säger sig flera av deltagarna förstå varför de lurades av Bandidosmannen. Han hade en tid innan mötet gripits av polis i Stockholm, där han i en hyrbil transporterade en hemmagjord bomb. I bilen hittades också en revolver, ett avsågat hagelgevär, ett kulgevär, två handgranater och patroner.

Men fallet lades ner.

- Det var kohandel. Han offrade oss för att slippa åtal för bomben...

Mer läsning

Annons